Teritoriile in cauza se afla pe malul fluviului Meuse (Maas in olandeza), in dreptul localitatilor Visé (Belgia) si Eijsden (Olanda), si sunt zone naturale nelocuite.

Tratatul semnat luni este o consecinta a actiunilor intreprinse la inceputul anilor '60 pe malul fluviului Meuse, in zona unde acesta reprezinta frontiera naturala dintre Belgia si Olanda.

"A fost necesara o rectificare a cursului fluviului Meuse si 13 hectare de terenuri belgiene au fost alipite geografic la Olanda, fara a avea un alt acces decat trecand pe la vecinii nostri. Acest lucru a ridicat probleme referitoare la regulile politiei'', explica Charles Havard, reprezentant al primariei comunei belgiene Visé.

"Este vorba despre o masura pur practica, nu exista nici macar o locuinta, nu pierdem locuitori. Sunt doar zone naturale, pe care le cedam pentru ca politia sa poata avea un acces mai facil'', adauga el.

In schimb, Belgia recupereaza un mic teritoriu cu o suprafata de 3 hectare.

Semnarea tratatului va avea loc in capitala olandeza, iar modificarea frontierei va deveni efectiva incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza ratificarii documentului de catre cele doua parlamente nationale (cu siguranta nu inainte de 1 ianuarie 2018).

Frontiera actuala a fost stabilita 1843 de-a lungul fluviului Meuse, urmand punctele cele mai adanci ale cursului acestuia intre localitatile Visé si Eijsden.

In 1961, s-a decis inceperea unor lucrari pentru facilitarea navigatiei, terenuri belgiene regasindu-se astfel pe partea olandeza si viceversa, fara posibilitate de acces pe cale terestra. Operatiunea s-a desfasurat in cadrul unor lucrari de anvergura in perioada 1962 - 1980 si a vizat imbunatatirea jonctiunii canalelor Albert si Juliana.