O benzinarie Costco din Simi Valley, la 60 kilometri nord-vest de Los Angeles, a ramas fara benzina standard si a inceput sa vanda stocul de carburant premium la pret de standard, a declarat vicepresedintele companiei, Jeff Cole. 

Costco, unul dintre cei mai mari retaileri din SUA, nu are de unde sa-si aprovizioneze benzinariile din zona, a spus el. 

Criza de aprovizionare cu benzina de pe Coasta de Vest a impins diferenta dintre pretul de referinta masurat la Los Angeles si cotatia de pe bursa de marfuri de la New York la 1,15 dolari, cu 70 de centi peste cotatia de saptamana trecuta, potrivit datelor Bloomberg.  La benzinariile din California, pretul benzinei a crescut miercuri cu 8,3% la 4,315 dolari pe galon, cu 53,1 centi peste media nationala de 3,784 dolari pe galon. 

Criza a aparut in urma unui cumul de evenimente, incepand cu inchiderea unui oleoduct Chevron in luna septembrie, urmata pe 1 octombrie de o cadere de tensiune in reteaua de electricitate care a scos din functiune o rafinarie a Exxon Mobil. Alte doua rafinarii, operate de compania Phillips 66, vor intra in revizie in cursul lunii octombrie, iar rafinaria Chevron de la Richmond, cea mai mare unitate din nordul Californiei, continua sa functioneze la capacitate redusa dupa un incendiu care a avut loc la inceputul lunii august, informeaza Mediafax.