Cu o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta spre Europa gaze de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan, incepand din 2020.

"Luam in considerarea alocarea a pana la 500 de milioane de euro din fondurile BERD pentru TAP si, in plus, vom incerca sa aranjam cu alte banci un imprumut sindicalizat de pana la un miliard de euro", a declarat Riccardo Puliti.

Acesta a explicat ca va fi cel mai mare imprumut de pana acum al BERD. Costurile TAP sunt estimate la aproximativ sase miliarde de euro.

"Impreuna cu finantarea de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si ale altor firme implicate, cred ca proiectul va fi deplin finantat", a apreciat Puliti.

In martie, Comisia Europeana a dat unda verde regimului fiscal specific de care va beneficia timp de 25 de ani consortiul Transadriatic (TAP) printr-un acord incheiat cu Grecia pentru constructia gazoductului care va transporta, incepand din 2020, gaze naturale din Azerbaidjan in Uniunea Europeana, prin Grecia, Albania si Italia.

TAP este partea europeana a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traverseaza sapte tari si urmareste conectarea pietei UE la noi surse de furnizare gaze.

Gazoductul ar urma sa devina operational in 2019, fiind destinat sa reduca dependenta Europei de gazele naturale din Rusia.