In tarile occidentale, acordam o mare importanta tehnologiei si internetului tocmai datorita facilitatilor pe care aceste medii le presupun. Vorbim despre avantajele unei comunicari in masa. In Liberia, activiste precum Gbowee au fost nevoite sa interactioneze personal cu alte femei ori prin radio, accesul la tehnologie fiind limitat, scriu cei de la mashable.com

In prezent, cea mai mare restrictie pentru femei o reprezinta limitarea la informatie. In zone precum Africa, dar si in alte state subdezvoltate, lipsa accesului la tehnologie constituie o mare problema. Dincolo de lipsa resurselor tehnice, care sa le asigure accesul la informatie si implicit la comunicare, cunoasterea a ceea ce se intampla in lume, femeile care traiesc in tarile sarace sunt lipsite de educatie, drept urmare nu stiu sa foloseasca astfel de gadgeturi, electronice.

Potrivit lui Gbowee, femeile din Vest trebuie sa se uneasca si sa investeasca in tehnologie, in special in tarile sarace. Primul pas consta in evaluarea nevoilor, planificarea unor strategii si atingerea obiectivelor pentru fiecare zona in parte.

Un exemplu pentru tinere

Detinatoarea Premiului Nobel pentru Pace si-a exprimat totodata punctul de vedere vizavi de folosirea responsabila a noilor tehnologii. „Este vorba despre acele femei care au acces la tehnologie si o folosesc in mod responsabil”, a spus aceasta, citata de marshable.com

Fiind un exemplu pozitiv pentru femeile de pretutindeni si nu doar „facand parada” cu ele pe Youtube, reprezinta un bun inceput. Cu cat mai multe fete tinere din tarile dezvoltate imbratiseaza aceasta gandire pozitiva si trec la actiune, cu atat miscarea media va duce la „stoparea trendului negativ de portretizare a femeilor”, spune Gbowee. Aceste tipuri de influente pozitive imputernicesc femeile din toate punctele de vedere, a conchis castigatoarea.

Leymah Gwobee este o activista sociala si o militanta pentru drepturile omului din Liberia. A primit Premiul Nobel pentru Pace, alaturi de Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) si Tawakkul Karman (Yemen).

Comitetul pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace a justificat acordarea premiului astfel: „A mobilizat si organizat femei din diferite grupuri etnice si religioase pentru a pune capat lungului razboi din Liberia si pentru a asigura participarea femeilor la alegeri. De atunci a continuat sa lucreze pentru sporirea influentei acestora in Africa de Vest in timpul razboiului si dupa razboi.”

Nascuta intr-un sat din Liberia centrala, Leymah Gwobee s-a refugiat la varsta de 17 ani la Monrovia, cand a inceput Primul Razboi Civil Liberian (1989-1996).

Este lidera ONG-ului cu sediul in Ghana „Women Peace and Security Network” (WPSN).

Citeste si:

Ratingul Spaniei, retrogradat pentru a treia oara in ultimul an

Microsoft: Industria IT din Romania are potential de dezvoltare in viitor. Va creste cu 50% in 2-3 ani