"Declinul pretului petrolului de la 100 de dolari la 45 de dolari pe baril conduce, potrivit estimarilor noastre, la o scadere cu 160 de miliarde de dolari pe an a veniturilor din exporturile de petrol", a afirmat Nabiullina, potrivit Sputnik News. 

"Este o suma mare. Dat fiind ca exporturile genereaza venituri in valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari, va puteti imagina ce impact va avea scaderea pretului petrolului asupra balantei noastre de plati si a economiei nationale", a declarat Nabiullina. 

Economia Rusiei a fost afectata de scaderea cotatiilor petrolului, precum si de deprecierea semnificativa a rublei fata de dolar si euro si de sanctiunile economice internationale, care au limitat accesul companiilor rusesti la finantare pe pietele externe, in urma implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina. 

Din 2010, pretul petrolului s-a mentinut stabil, in jurul valorii de 110 dolari pe baril, insa de la mijlocul anului trecut a inceput sa scada, pe fondul surplusului de petrol de pe piata. 

La jumatatea lunii ianuarie, pretul petrolului Brent a coborat pana la 45,19 dolari pe baril, minimul ultimilor aproape sase ani, in contextul refuzului OPEC de a reduce volumul de petrol produs si al cresterii productiei din Statele Unite. 

Pretul petrolului Brent se situa miercuri la 56,76 de dolari pe baril, la 13:32 (ora Romaniei). 

Saptamana trecuta, Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei, a apreciat ca Rusia ar putea inregistra in acest an o contractie economica de 3%, la un pret al petrolului de 50 de dolari pe baril. 

Banca centrala anticipeaza o scadere economica mai mare decat cea estimata de guvern, de circa 4% in acest an, fata de o crestere de 0,6% preconizata pentru 2014.