Valurile anterioare de extindere au provocat "presiuni in domeniul migrarii asupra UE", arata CE.

Promitand sa realizeze un nou studiu de impact asupra acestei probleme, Comisia a adaugat ca "eventuala necesitate si natura restrictiilor tranzitorii si/sau un mecanism de protectie in domeniul liberei circulatii a fortei de munca vor fi abordate in cursul negocierilor de aderare, in cadrul viitorului (proces de) extindere". 

Statele membre actuale pot impune "restrictii tranzitorii" de pana la sapte ani, inainte ca cetatenii noilor state membre sa se bucure de drepturi depline in cadrul UE si sa-si poata cauta locuri de munca pe teritoriul Uniunii, potrivit reglementarilor aflate in vigoare acum.

Insa Marea Britanie s-a plans ca acest lucru nu este suficient pentru a opri numarul excesiv de mare de persoane care se muta din tarile membre mai sarace din Europa de Est in tari membre mai bogate din Europa de Vest. Cu toate acestea, anularea in ianuarie a restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei nu a condus la un aflux de imigranti, in pofida isteriei create de tabloide pe aceasta tema. Insa asupra premierului britanic David Cameron se exercita in continuare presiuni, sa inaspreasca conditiile de imigrare, din cauza ascensiunii partidului xenofob si eurosceptic Ukip, inaintea alegerilor de anul viitor si unui referendum asupra ramanerii Marii Britanii in UE, preconizat in 2017, in cazul in care conservatorii obtin victoria in alegerile din 2015. 

David Cameron sublinia in The Financial Times, in noimebrie, ca ideea este limitarea libertatii de circulatie pana cand noii membri ating "un anumit venit sau nivel economic pe cap de locuitor".

A doua propunere pe care o anunta era impunerea unei "cote", in cazul in care numarul imigrantilor dintr-o anumita tara depaseste un numar convenit pentru un anumit an. 

David Liddington, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, a salutat noua initiativa, declarandu-se "multumit de faptul ca a fost acceptata de Comisie".

El a apreciat ca aceasta este o dovada a faptului ca vocea Marii Britanii conteaza in continuare la Bruxelles, in pofida intentiei sale de a organiza un referendum asupra apartenentei la Uniune.

"Este o noua dovada ca exista cooperare cu partenerii pentru a modela dezbaterea despre viitorul Europei", a apreciat el. 

Londra este unul dintre putinii sustinatori, din randul statelor membre "vechi", ai continuarii extinderii UE. Ea apreciaza ca Turcia, o tara cu 75 de milioane de locuitori aflata intr-o puternica perioada de crestere, este necesar sa adere candva la blocul european, din motive "strategice". 

Un diplomat britanic a declarat pentru EUObserver ca schimbarea UE este necesara pentru a "mentine increderea" in extindere in randul britanicilor. El a notat totodata ca fiecare stat membru al Uniunii detine un potential vot de veto in privinta pasilor individuali in cadrul procesului de extindere, ca deschiderea sau inchiderea "capitolelor" care reglementeaza domeniul muncii, in cadrul negocierilor de aderare.