Nicos Anastasiades, un proeuropean de dreapta, care a obtinut 45,4% din voturile exprimate in primul tur al alegerilor, la 17 februarie, este considerat favorit in fata lui Stavros Malas (26,9%), un independent care se bucura de sustinerea partidului comunist Akel ce domina Guvernul extrem de nepopularului presedinte in exercitiu Demetris Christofias.

Un avocat, in varsta de 66 de ani, si totodata un veteran al politicii cipriote, Anastasiades apreciaza ca planul de salvare este indispensabil si se declara pregatit pentru masuri radicale in vederea obtinerii increderii creditorilor. Malas, un cercetator genetician, in varsta de 45 de ani, se teme, pe de alta parte, ca austeritatea sa nu afecteze si mai mult economia tarii si ofera asigurari ca Ciprul se poate redresa, cu conditia sa "regaseasca o cale a cresterii" economice.

Insa ultimele previziuni ale Comisiei Europene (CE) ofera putine sperante. Economia, care s-a contractat cu 2,3% in 2012, ar urma sa continue sa inregistreze o scadere in 2013, de minus 3,5%, iar o relansare economica este previzibila abia din 2016.

In paralel, tara negociaza incepand din iunie cu Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) un plan de salvare evaluat la 17 miliarde de eruo, echivalentul PIB-ului sau anual.

Cu privire la problema sensibila a privatizarilor reclamate de catre Troika, dar respinse de catre Guvernul in exercitiu, Anastasiades a anuntat vineri seara, intr-o dezbatere televizata cu adversarul sau, ca este de acord cu "denationalizarea companiilor de stat care si-au trait traiul", insa nu a celor "care fac profit". "Am tatonat tari in vederea unui imprumut (...) pe termen scurt pentru finantele publice, cu scopul de a ne acorda un ragaz pentru a negocia" planul de salvare, a adaugat el.

Malas a apreciat la randul sau ca, daca este retinut "scenariul minim" pentru nevoile financiare ale bancilor, "nu va mai fi nevoie de privatizari", potrivit AFP, preluata de Mediafax.

Risc "real" de default

Potrivit unui raport al fondului Pimco, sistemul bancar, afectat de expunerea sa la datoria greaca, are nevoie, numai el, de un ajutor evaluat intre 5,98 si 8,86 de miliarde de euro, in cadrul planului de salvare.

Conducatorul Mecanismului European de Stabilitate (MES) Klaus Regling a apreciat joi ca Ciprul prezinta un risc pentru intreaga zona euro, iar agentia Standard & Poor's a vorbit miercuri despre un risc "real" de default.

Malas intampina probleme in fata lui Anastasiades, din cauza lipsei de experienta politica - in care a intrat abia in 2011 - si a legaturilor sale cu Guvernul in exercitiu, in care a fost ministru al Sanatatii pana la sfarsitul lui 2012. Pentru a castiga teren, el nu poate conta pe ajutorul lui Giorgos Lillikas, alt candidat independent sustinut de catre socialisti, clasat pe pozitia a treia, cu 24,9% din voturile exprimate in ptimul tur, care i-a impins pe primii doi in turul doi cu un scor apropiat.

In opinia politologului Christopheros Christophorou, "invingatorul va avea ca provocare principala semnarea planului de salvare si gestionarea crizei economice. Daca este ales Anastasiades, acest lucru ar putea permite aparitia unei atmosfere de intelegere intre Nicosia si Buxelles".

O victorie a lui Anastasiades va insemna ca Ciprul va avea un guvern in mod clar proeuropean, pentru prima data de la aderarea sa la UE, in 2004.

In paralel, comunitatea internationala va astepta de la succesorul lui Christofias sa scoata din impas negocierile purtate sub egida ONU in vederea reunificarii insulei impartite in urma invaziei turce, in 1974.