Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a scazut la un minim de 0,984%, potrivit datelor Tradeweb, revenind ulterior la 1,041%, in declin cu 0,04 puncte procentuale fata de miercuri. 

"Cei mai multi investitori se concentreaza pe programul de achizitii de obligatiuni. Intrebarea este daca BCE va gasi sa cumpere suficiente obligatiuni", a declarat Lyn Graham-Taylor, analist la Rabobank in Londra. BCE a stabilit obiectivul ambitios de a cumpara obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro pe luna.

Pentru unele luni, tintele de achizitie sunt mai mari decat obligatiunile emise, ceea ce inseamna ca BCE va trebui sa abordeze actualii detinatori de obligatiuni, care s-ar putea sa nu fie dispusi sa vanda. Astfel de tranzactii ar putea duce la scaderea in continuare a randamentelor. 

In primele trei zile de la lansarea programului, BCE a cumparat obligatiuni europene in valoare de 9,8 miliarde de euro.

Banca nu dezvaluie din tari cumpara obligatiuni, dar presa a relatat ca a accesat pietele din Germania, Belgia, Franta, Italia si Spania. 

Randamentele obligatiunilor cu scandenta de 10 ani din Italia si Germania au scazut joi la minime record de 1,034%, respectiv 0,188%. 

Este posibil insa ca randamentele sa nu ramana pentru mult tip la astfel de minime. G

raham-Taylor considera ca randamentele scad pentru ca investitorii nu au pe ce altceva sa se concentreze in prezent, dar dispozitia lor s-ar putea schimba foarte rapid.  El a facut referire la sedinta de politica monetara a Rezervei Federale (Fed) americane de saptamana viitoare, precum si la date privind inflatia si cresterea economica din zona euro, din lunile viitoare.