Cresterea economica a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata somajului in Statele Unite a scazut sub 6% in 2014, si ne asteptam ca aceasta, luand in calcul si pretul scazut al petrolului, sa contribuie la cresterea consumului.

In analiza citata, PwC anticipeaza ca economia SUA va creste cu mai mult de 3% in 2015, cea mai mare rata de crestere din 2005. Prin urmare, SUA va contribui cu aproximativ 3% la cresterea PIB-ului global, cea mai mare intr-un singur an de la inceputul crizei.

In schimb, cresterea economica a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 incoace. Potrivit PwC, aportul Chinei va fi cel mai mare la cresterea globala in 2015, insa cresterea previzionata de 7,2% va fi cea mai mica din 1990, iar nivelul ridicat al indatorarii companiilor si populatiei aduce riscuri suplimentare.

In ceea ce priveste zona euro, analistii PwC estimeaza ca inflatia scazuta va duce la relaxare cantitativa. “Ne asteptam ca atat inflatia cat si cresterea economica sa ramana la un nivel scazut in Zona Euro in 2015. Asadar, ne asteptam ca BCE sa initieze un program de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri de stat, intr-o incercare de a impulsiona cererea si de a preveni deflatia”, explica analistii.

Potrivit PwC, alte doua economii din grupul BRIC se vor confrunta cu probleme economice serioase in acest an: Rusia va frana brusc din cauza pretului scazut al petrolului si a sanctiunilor economice internationale, iar Brazilia va avea doar o crestere de 1%.

In acest scenariu, aportul combinat al economiilor BRIC la cresterea globala va fi in scadere pentru al doilea an consecutiv, de aproximativ 33% din cresterea economica globala in 2015.

Dupa o crestere de sub 6% incepand cu 2012, 2015 va fi anul in care economia Indiei va avea o crestere de 7%. Pe termen scurt, scaderea pretului petrolului probabil va impulsiona cresterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei si va contribui la reducerea inflatiei. Pe termen mediu, bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care sa impulsioneze economia.

Crestere economica din Africa sub-sahariana va depasi media globala pentru al 15-lea an consecutiv. “Ne asteptam de asemenea ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariana (luand in considerare puterea de cumparare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola si Etiopia – sa depaseasca rezultatele economice ale Italiei in 2015, masurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potentialului de investitii al regiunii”, arata Pwc.

Riscurile anului pentru investitori

PwC a identificat de asemena si trei factori de urmarit de catre investitori in 2015. “Predictiile si previziunile noastre iau in considerare ca pretul petrolului va fi in medie de 60-70 dolari pe baril in dercursul lui 2015 si va inchide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Insa, data fiind natura impredictibila a pretului petrolului, organizatiile ar trebui sa se pregateasca si pentru scenarii diferite”, a declarat Richard Boxshall, economistul sef al PwC. 

Al doilea factor este o posibila “aterizare fortata” a economiei Chinei: “Economia chineza este vulnerabila, dat fiind nivelul ei de indatorare privata – aproximativ 250% din PIB – iar estimarile cercetatorilor chinezi din mediul academic arata ca incepand cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investitii pentru a crea orase fantoma, cladiri de birouri care nu au fost niciodata date in folosinta si fabrici inactive. Pana acum, guvernul chinez pare sa reuseasca sa tina in frau aceasta situatie, insa impactul negativ al unei aterizari fortate nu trebuie ignorat”, a adaugat Boxshall.

Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. “Cresterea tensiunilor geopolitice in Rusia si Ucraina si in Orientul Mijlociu ar putea avea o influenta negativa asupra afacerilor si ar putea avea repercusiuni asupra cresterii economice la nivel global” spune Richard Boxshall.