Dupa o dezbatere intre liderii grupurilor politice ale Parlamentului, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, care reprezinta presedintia prin rotatie a Consiliului UE, Parlamentul European a votat o rezolutie privind etapele urmatoare dupa referendumul din Marea Britanie din 23 iunie. Textul a fost aprobat cu 395 voturi pentru, 200 impotriva si 71 de abtineri.

Parlamentul solicita guvernului britanic sa respecte decizia democratica a cetatenilor sai printr-o implementare rapida si coerenta a procedurii de retragere, si anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeana, astfel incat sa se permita inceperea cat mai rapida a negocierilor de retragere.

Deputatii considera ca, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toata lumea si pentru a proteja integritatea Uniunii, prim-ministrul britanic ar trebui sa notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cat mai curand posibil procedura de retragere si negocierile.

Deputatii reamintesc ca, in conformitate cu tratatele, este necesar consimtamantul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum si pentru orice relatii viitoare si ca Parlamentul European trebuie sa fie pe deplin implicat in toate etapele diferitelor proceduri.

Parlamentul solicita, de asemenea, Consiliului sa schimbe ordinea presedintiilor sale, in conditiile in care Regatul Unit urma sa preia presedintia CE in a doua jumatate a anului 2017. Parlamentul va modifica si organizarea sa interna, pentru a reflecta vointa cetatenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE .

In ceea ce priveste viitorul UE, europarlamentarii aunt de acord ca provocarile actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea sa fie „mai buna si mai democratica” si „sa ofere ceea ce asteapta cetatenii”, subliniaza deputati. "In timp ce unele state membre pot alege sa se integreze mai lent sau intr-o masura mai mica, nucleul UE trebuie sa fie consolidat si solutiile à la carte ar trebui evitate”, prevede textul rezolutiei.