La putin timp dupa ce Cristina Fernandez de Kirchner a castigat inca un mandat de presedinte, guvernul Argentinei a hotarat ca doar persoanele care calatoresc in strainatate pot cumpara valuta „la cursul legal sau cel practicat”, incercand astfel sa protejeze pesos-ul, moneda nationala.

Singurii care pot achizitiona dolari raman turistii care sosesc in Argentina, aceasta fiind singura operatiune de valuta autorizata oficial. Cumpararea de dolari americani in scopul economisirii sau al achizitionarii de bunuri este complet interzisa, scrie The Argentina Independent.

Mai mult, inaintea oricarei operatiuni de schimb valutar pentru o calatorie in exterior, administratia fiscala verifica atat companiile de transport, cat si agentiile de turism, precum si corectitudinea datelor prezentate de turistii care solicita valuta.

Restrictiile impuse de guvernul de la Buenos Aires au scopul de a incetini iesirea de capital si de a proteja rezervele valutare ale Argentinei, care au scazut cu sase miliarde de dolari in cateva luni, ajungand in prezent la aproximativ 46 de miliarde de dolari.

Decizia Argentinei de a restrictiona cumpararea de valuta vine la trei zile dupa ce statul sud-american a platit ultimele titluri emise in timpul crizei financiare din 2001, cand a intrat in incapacitate de plata si a fost nevoita sa se imprumute la institutiile externe.

Vicepresedintele Argentinei a explicat ca masurile luate reprezinta o cale de a reduce evaziunea fiscala si spalarea de bani. Potrivit noului sistem, banca centrala, dar si expertii in operatiuni de spalare de bani au acces la aceleasi baze de date, pentru a detecta mai usor atunci cand cineva incearca sa mute in alte conturi din strainatate mai multi bani lichizi decat poate justifica prin propriile venituri.

Noile masuri vizeaza, de asemenea, si investitorii de pe burse, care genereaza profituri frumusele prin avantajul cursului de schimb. Banca centrala a Argentinei va permite astfel tranzactii de peste 250.000 de dolari doar in cazurile in care persoanele care controleaza aceste operatiuni pot dovedi ca fondurile lor sunt legal obtinute, declarate in momentul in care intra in tara sau generate in urma unor vanzari de active. Mai mult, persoanele fizice vor putea cumpara pana la doua milioane de dolari pe luna, cu conditia de a demonstra originea si legalitatea banilor.

Efecte adverse

Analistii avertizeaza insa ca noile masuri ii vor afecta pe cei care vor sa-si cumpere o locuinta, si asta pentru ca pe piata imobiliara locala, care a cunoscut un adevarat boom in ultimii ani, cele mai multe tranzactii sunt realizate in moneda americana, deseori in cash.

“Vorbim despre un obicei care exista de peste 20 de ani. Argentinienii nu au incredere in moneda lor. Prefera sa economiseasca in dolari, iar piata imobiliara urmareste acest trend”, explica Leo Tomeo, reprezentant al firmei imobiliare Jose Tomeo E Hijos.