Presedintele Bancii Centrale Europene a afirmat recent ca nu vede nicio paralela intre zona euro si Japonia, in privinta deflatiei, iar unele ajustari ale preturilor sunt binevenite.

BCE a redus in noiembrie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 0,25%, un nou minim istoric. 

Japonia este deseori invocata ca exemplu pentru efectele negative ale deflatiei. Dupa 15 ani de scadere continua a preturilor si stagnare a economiei, a avut nevoie de reformele agresive, controversate, ale premierului Shinzo Abe pentru a reveni pe crestere economica, iar inflatia din ultimele cinci luni este considerata un succes. 

Economistii si analistii impartasesc opinia presedintelui BCE si considera ca situatia din zona euro nu poate fi comparata cu cea din Japonia, iar deflatia va aduce beneficii economiilor aflate in criza. 

Inflatia din zona euro a urcat usor in noiembrie, la 0,9%, aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Populatia din statele care au fost afectate cel mai sever de criza si recesiune se bucura de scaderi ale preturilor, cererea pentru produse si servicii, de la electrocasnice la telecomunicatii, fiind in urcare. 

"Nu sunt decat beneficii. In sfarsit, preturile reflecta veniturile mai mici si stimuleaza cererea", a declarat pentru Bloomberg Angel Laborda, fost director al institutului de prognoza al guvernului spaniol, in prezent economist-sef la Funcas, fundatia bancilor de economii din Spania.

BCE va anunta joi concluziile sedintei de politica monetara din luna decembrie, piata asteptand inclusiv comentarii privind deflatia si eventualele riscuri asociate. Draghi va prezenta o noua prognoza de inflatie, inclusiv prima estimare pentru anul 2015.

"Nu vorbim inca despre o deflatie de tipul celei din Japonia. Ceea ce avem in zona euro este dezinflatie, cu presiuni mult mai puternice in tarile de la periferie", comenteaza si Ludovic Subran, economist sef la Euler Hermes, companie de asigurare a creditului cu sediul la Paris. 

In luna octombrie, Grecia, Cipru si Irlanda au inregistrat scaderi ale preturilor, iar Spania si Portugalia au avut inflatie zero. In tarile cu economii stabile, unde efectele crizei au fost mai putin dure, preturile au crescut. Astfel, Franta si Belgia au afisat inflatie de 0,7%, Germania de 1,2%, iar Austria 1,5%.  Preturile la imbracaminte au scazut cu 4,1% in Irlanda si cu 2,8% in Portugalia, dar au crescut cu 0,5% la nivelul zonei euro. 

In Grecia, hotelierii se bucura de cresterea cererii din partea turistilor germani, dupa un sezon dificil anul trecut. Tarifele au scazut cu pana la 40% fata de 2011, iar veniturile au crescut in acest an datorita numarului mai mare de turisti straini

La nivelul zonei euro, comertul cu amanuntul a coborat cu 2% fata de nivelul din 2010, cu scaderi de 21% in Grecia, 14% in Spania si 13% in Portugalia. 

"Presiunile asupra preturilor in tari ca Grecia si Spania reflecta o crestere economica slaba pentru o perioada prelungita sau recesiunea. Ar putea exista un risc de deflatie. Exista multa capacitate neutilizata in economia zonei euro, iar revenirea este greoaie si neuniforma", a afirmat pentru Bloomberg Sarah Hewin, director de cercetare la banca Standard Chartered din Londra.

Laurent Freixe, vicepresedintele executiv al Nestle, cel mai mare producator de alimente la nivel mondial, a avertizat in octombrie, intr-o conferinta cu investitorii, ca grupul a remarcat "tensiuni deflationiste" in Europa, iar toate companiile "se bat" pe o piata care se micsoreaza.  Cu toate acestea, au aparut semne de stabilizare in statele de la periferia zonei euro.