Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, si troica creditorilor internationali au convenit recapitalizarea bancii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depasesc 100.000 de euro. In schimb, vor fi emise actiuni la banca, a declarat un oficial de rang inalt al institutiei bancare, citat de Wall Street Journal, transmite Mediafax.

Totodata, deponentii vor pierde inca 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligatiuni convertibile.

Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, este oprita din mai mult de patru luni, parte a unei restructurari a intregului sector bancar cipriot, una dintre conditiile impuse de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar.

Intarzierea reluarii activitatii la Bank of Cyprus a pus sub semnul intrebarii viitorul bancii si chiar al tarii, intrucat a condus la extinderea masurii de control al iesirilor de capital, impusa din martie. Nicio alta tara din uniunea monetara europeana nu a mai hotarat asa ceva de la lansarea euro la inceputul deceniului trecut. 

Incheierea discutiilor privind recapitalizarea bancii cu bani din depozitele clientilor face posibila iesirea din procesul de restructurare pana marti sau cel tarziu miercuri, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia Cyprus Mail. 

Oficialii ciprioti vor sa grabeasca iesirea bancii din restructurare, astfel incat banca centrala din Cipru sa poata informa BCE, joi, ca Bank of Cyprus nu se mai afla sub administrare speciala si sa ceara ca institutia de credit sa se poata finanta prin operatiuni monetare obisnuite. 

Daca este obtinut avizul Consiliului Guvernatorilor, Bank of Cyprus poate trece de la finantarea prin mecanismul de lichiditate de urgenta al BCE la imprumuturi directe, la costuri semnificativ mai mici. 

Autoritatile au luat in discutie si emiterea de Certificate de Depozit clientilor cu sume mari la Bank of Cyprus, In practica, procedeul ar permite bancii sa pastreze banii deponentilor chiar si dupa iesirea din restructurare, prin emiterea de Certificate de Depozit cu dobanda, scrie Cyprus Mail. 

De asemenea, se discuta posibilitatea ca certificatele sa poata fi tranzactionate, astfel incat un deponent sa le poata vinde, chiar daca la un pret mai redus. 

In Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale. 

Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.  Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.