Eforturi "ambitioase" de reducere a gazelor cu efect de sera ar determina o scadere cu 0,06 puncte a ratei mondiale a cresterii economice, estimata intre 1,6 si 3 la suta pe an, in cursul secolului XXI, dar "cu cat vom astepta mai mult, cu atat va fi mai costisitor", sustine Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC).

"Avem putin timp la dispozitie inainte ca posibilitatea de a ramane sub cele 2 grade Celsius sa dispara", declara intr-un comunicat Rajendra Kumar Pachauri, presedintele GIEC, in cea mai completa evaluare a schimbarilor climatice publicata dupa 2007.

Comunitatea internationala si-a fixat ca obiectiv mentinerea cresterii globale a temperaturilor sub pragul de 2 grade Celsius, pentru a limita impactul schimbarii climatice, care are o viteza inedita.

Pentru a mentine limita de 2 grade Celsius, emisiile mondiale de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 40-70 la suta intre 2010 si 2050 si sa dispara total pana in 2100. Acest lucru presupune reducerea la minimum a energiilor fosile, ameliorarea eficacitatii energetice, limitarea despaduririlor etc.

"Avem mijloacele de a limita incalzirea climatica", apreciaza Pachauri, adaugand ca "solutiile sunt numeroase si permit o dezvoltare economica si umana continua". "Tot ce ne trebuie este vointa de schimbare", a precizat el.

Daca nu va fi tinuta sub control, schimbarea climatica va avea consecinte "grave, extinse si ireversibile", mentioneaza comunicatul GIEC.

Concentratiile de gaze cu efect de sera din atmosfera au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 800.000 de ani, potrivit raportului. Consecinta este ca temperatura medie la suprafata pamantului si a oceanelor a crescut cu 0,85 grade Celsius intre 1880 si 2012, o incalzire globala cu o viteza inedita.

"Atmosfera si oceanele s-au incalzit, cantitatile de zapada si gheata au scazut, nivelul marii a crescut", a subliniat Thomas Stocker, vicepresedintele GIEC.

In opinia GIEC, "limitarea efectelor incalzirii globale tine de echitate si justitie si este necesara pentru a atinge o dezvoltare durabila si a eradica saracia".

Expertii subliniaza ca populatiile cele mai vulnerabile, in special cele din tarile slab dezvoltate, vor avea mai putin mijloace de a face fata impactului schimbarii climatice.

Aceasta evaluare globala a datelor privind schimbarea climatica este a cincea publicata de GIEC, dupa cele din 1990, 1995, 2001 si 2007, si a fost redactata de 800 de oameni de stiinta care au examinat 30.000 de studii.

Raportul urmeaza sa fie folosit ca baza stiintifica de responsabilii politici care participa la negocierile internationale vizand limitarea incalzirii globale, care trebuie sa conduca la un acord global la sfarsitul lui 2015, la Paris.