In prezent se construiesc sau se extind capacitati pentru inmagazinarea a 44 de miliarde de metri cubi de gaze la nivel mondial, jumatate din acestea pe teritoriul Europei, potrivit datelor CEDIGAZ, asociatia internationala care reuneste aproximativ 100 de companii din domeniul gazelor naturale, relateaza Bloomberg. 

Spatiile de stocare europene vor fi suplimentate cu inca 55 de miliarde de metri cubi in viitorul apropriat, echivalentul a 59% din depozitele propuse spre construire la nivel mondial. 

Odata cu liberalizarea pietelor europene, comertul cu gaze naturale se intensifica, la fel si competitia.

Statele UE incearca sa gaseasca noi surse pentru acoperirea cererii, ca urmare a conflictului dintre Rusia si Ucraina, care ameninta sa perturbe alimentarea cu gaze spre continent, la fel ca in 2006 si 2009. 

Europa importa 50% din necesarul de gaze naturale, iar CEDIGAZ estimeaza ca dependenta de importuri va creste la 70% pana in 2030. Aproape 30% din consumul de gaze din Europa este acoperit de gazele rusesti, iar jumatate din livrarile Gazprom trec prin conductele din Ucraina. 

Statele europene trebuie sa construiasca mai multe spatii de inmagazinare, considera CEDIGAZ, care anticipeaza o crestere a cererii de gaze naturale cu 15% in urmatorii 15 ani, la 595 de miliarde de metri cubi.