Comentariile sale vin pe fondul unei diferenţe de opinie între Statele Unite şi Uniunea Europeană privind impozitarea unor companii precum Apple, Alphabet şi Amazon.

"Este o problemă majoră", a declarat Gentiloni, recunoscând dificultatea de a depăşi diferenţele cu Statele Unite.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru italian a adăugat că nu mai este posibil ”să acceptăm ideea că acei uriaşi, câştigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”, scrie News.ro.

În 2018, Comisia Europeană a propus o taxă digitală de 3%, argumentând că sistemul fiscal trebuie actualizat pentru era digitală. Cu toate acestea, Casa Albă a declarat că o taxă digitală este nedreaptă, deoarece are un impact disproporţionat asupra firmelor americane

La acea vreme, Comisia Europeană a afirmat că companiile digitale, în medie, plătesc o rată de impozitare efectivă de 9,5% - comparativ cu 23,2% pentru companiile tradiţionale.

Cu toate acestea, în urma pandemiei de COVID-19, companiile Big Tech au fost în avantaj, mulţi consumatori bazându-se pe aceste companii pentru munca de acasă, cumpărături şi pentru a rămâne conectaţi.

"Giganţii platformelor digitale sunt câştigătorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic", a adăugat Gentiloni. ”Cu toţii trăim acest lucru în vieţile noastre.”

Între timp, guvernele au nevoie disperată de finanţare suplimentară şi impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru.

În acest context, UE încearcă să propună o nouă taxă digitală în 2021, dacă negocierile la nivelul OCDE se prăbuşesc până la sfârşitul anului.

”Dacă nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeană va ieşi anul viitor cu propria propunere”, a spus Gentiloni.

Într-o lovitură dată negocierilor, Statele Unite au ieşit din discuţii în iunie - provocând îndoieli cu privire la orice progres fezabil din acest an.

Gentiloni a spus că s-au înregistrat progrese la nivel tehnic, dar viitoarele alegeri prezidenţiale din Statele Unite au avut impact asupra procesului.

Suntem într-un an electoral în SUA şi cred că şi asta are o influenţă”, a spus el, adăugând că, cu toate acestea, UE avea nevoie ”să insiste asupra necesităţii unei soluţii globale”.