De asemenea, datele statistice publicate joi arata ca excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut pana la 266 miliarde de euro, de la 252,6 miliarde de euro in 2015.

Anul trecut, Germania a exportat bunuri in valoare de 1.207,5 miliarde de euro, in crestere cu 1,2% comparativ cu 2015, in timp ce importurile au crescut cu doar 0,6%, pana la 954,6 miliarde de euro. In consecinta, excedentul balantei comerciale a atins un nou record de 252,9 miliarde de euro, devansand precedentul record de 244,3 miliarde de euro stabilit in 2015.

Oficiul Federal de Statistica nu a oferit cifre detaliate pentru fiecare tara in parte, dar a informat ca exporturile Germaniei cu destinatia Europa au crescut in 2016 pana la 707,9 miliarde de euro, cu o majorare de 1,8% a vanzarilor in tarile din zona euro si una de 2,8% in alte tari europene.

In schimb, exporturile Germaniei spre tarile din non-europene, inclusiv spre SUA, primul partener comercial al Germaniei, au scazut cu 0,2%, pana la 499,6 miliarde de euro. In acelasi timp, Germania si-a redus importurile din tarile non-europene (minus 1,7%), dar si le-a majorat cu 1,8% pe cele provenite din Europa.

Aceste cifre risca sa alimenteze criticile adresate Berlinului cu privire la balanta sa comerciala considerata ''prea excedentara''.

Atat Comisia Europeana, cat si SUA, au cerut Germaniei sa majoreze cererea interna si importurile pentru a reduce dezechilibrele si sa sustina cresterea economiei mondiale, inclusiv in zona euro.

Ultimele critici de acest fel au fost formulate la finele lunii ianuarie de Peter Navarro, consilierul presedintelui american, Donald Trump, care a acuzat Berlinul ca exploateaza celelalte tari ale Uniunii Europene si SUA printr-un euro care ar fi subevaluat, ceea ce face produsele germane mai competitive.

Germania a respins insa aceste critici, spunand ca a stimulat deja cererea interna, prin introducerea unui salariu minim pe economie in 2015 si majorarea pensiilor in 2016. In plus, Guvernul de la Berlin a majorat cheltuielile publice pentru drumuri, infrastructura digitala si solicitantii de azil, in ideea de a mentine bugetul la un nivel echilibrat.