Planul, intocmit in iunie, este o cerinta a Finlandei pentru ca statul sa nu iasa din sistemul care sustine financiar Grecia si ii permite acesteia sa ramana in zona euro. Chiar daca ajutorul banesc acordat de Finlanda este destul de mic in comparatie cu al altor tari, ratingul sau AAA aduce plus valoare imprumutului de 109 de miliarde de euro. Concret, Finlanda vrea ca un holding, cu sediul in Luxembourg, sa administreze activele Greciei, care vor constitui garantii pentru imprumutul luat de statul elen.

Pentru ca aceasta firma are sediul in Luxembourg, ea va functiona dupa legile de aici. Miscarea contravine cu dorinta grecilor care au respins categoric orice posibilitate ca finantele si societatile privatizate sa fie operate de o companie straina, chiar daca agentia de privatizare va fi in continuare actionarul majoritar.

Cererea Finlandei inseamna si faptul ca activele nu mai pot fi folosite pentru imprumuturi viitoare, ci sunt pur si simplu garantii pentru creditele luate deja. Activele administrate de holdingul AHC - Asset Holding Company - vor trece in proprietatea statelor care au contribuit cu bani la imprumutul Greciei, daca valoarea de piata a acestora nu va acoperi obligatiile financiare, in cazul in care statul elen intra in incapacitate de plata.

Cererea unor garantii colaterale a starnit rumoare printre tari precum Austria, Olanda, Slovenia sau Slovacia si ameninta sa destabilizeze acordul prin care statele din zona euro s-au angajat sa salveze Grecia de la default.

La inceputul acestui an, un membru al board-ului Bancii Centrale Europene - Juergen Stark - a incercat chiar sa puna un pret pe aceste active. Spre exemplu, pachete de actiuni in cadrul aeroportului din Atenta, o banca, doua porturi si cea mai mare companiei de telefonie din Grecia valoreaza 300 de miliarde de euro.

Citeste si

Pretindeau comisioane ilegale de pana la 1 mil. euro. Subsecretarul de stat Remus Virgil Baciu si un fost consilier din MAI, arestati intr-un dosar de coruptie

Smartphone-ul de 100 de euro vandut la supermarket