Ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala si calificativul pentru obligatiunile negarantate in grivne au fost reduse de la nivelul B- la CCC.

Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung si cel pentru datorii negarantate, in valuta, la nivelul CCC. 

Plafonul de tara a fost confirmat la CCC, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul C. 

Agentia noteaza ca Ucraina se afla intr-o perioada de tranzitie politica inceputa in februarie, cand presedintele Viktor Ianukovici a fost inlaturat din functie in urma protestelor de strada. Noua administratie a semnat in acord stand-by cu FMI, in valoare de 17 miliarde de dolari, si pune in practica un program de reforme economice. 

Sondajele de opinie sugereaza ca noile alegeri generale programate in octombrie pot aduce un sprijin parlamentar mai puternic pentru acest program, dar riscurile economice si politice pot deturna reformele. 

Armata ucraineana se lupta cu separatistii din regiunile estime Donetk si Lugansk din aprilie, 2.000 de persoane si-au pierdut viata iar alte cateva mii sunt refugiate. Guvernul a recucerit teritorii controlate de pro-rusi, dar conflictul ar putea continua sau intensifica, intarziind redresarea economica, avertizeaza agentia. 

Instabilitatea din est si disputele cu Rusia afecteaza economia, Fitch anticipand pentru acest an ca PIB-ul Ucrainei se va contracta cu 6,5% in 2014, iar in 2015 si 2016 economia va stagna. 

In primul semestru, exporturile catre Rusia, cea mai mare piata a Ucrainei si principala sursa de energie, au scazut cu 24%. 

Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina in iunie, din cauza neintelegerilor referitoare la pret, iar deficitul de energie reprezinta un risc pentru tara, se arata in comunicatul Fitch. 

Deficitul bugetar al Ucrainei, care include pierderile companiei energetice Naftogaz, va atinge, conform asteptarilor Fitch, 10% din PIB in 2014. Guvernul de la Kiev intentioneaza sa reduca acest deficit la 6% din PIB in 2015.  Ponderea datoriei publice in PIB va depasi 65% in 2014, peste nivelul prevazut in programul cu FMI, dar s-ar putea stabiliza in 2015, daca subventiile pentru energie vor fi reduse conform planificarii, potrivit Fitch.