Presiunea FMI, clara in discutiile private dintre reprezentanti creditorilor internationali ai Greciei, vine ca raspuns la dovezile tot mai puternice ca recesiunea grava prin care trece economia elena a deraiat programul de ajutor financiar de la tintele stabilite la inceputul anului.

Oficialii FMI sustin ca datoria Greciei trebuie redusa la un nivel "sustenabil" inainte ca Fondul sa acorde miliarde de euro guvernului de la Atena, au spus unii oficiali. Cea mai simpla cale ar fi stergerea unei parti a datoriei Greciei de catre creditorii internationali.

Un astfel de pas ar intampina, insa, o rezistenta puternica din partea statelor din zona euro, care au imprumutat deja Greciei 127 miliarde de euro si afirma deschis ca statul elen nu trebuie sa se astepte la noi concesii. Un purtator de cuvant al FMI a refuzt sa comenteze.

Definirea nivelului "sustenabil" se va afla, in urmatoarele luni, in centrul unei dezbateri vizand modul in care poate fi readus la traseul normal programul de ajutor pentru Grecia. FMI vrea sa vada indatorarea aproape de 100% din PIB in 2020, cand Grecia ar trebui sa incheie plata unor datorii de 33 de miliarde de euro catre FMI, au spus oficialii citati de Wall Street Journal.

Noua tinta ar fi considerabil mai redusa comparativ cu cea de 120% stabilita in februarie, cand Grecia, FMI si zona euro au semnat un nou acord de ajutor financiar, care a impus pierderi masive creditorilor privati ai Greciei.

Finantele Greciei s-au deteriorat puternic din februarie. Economia ar urma sa se contracte in acest an cu 7%, peste estimarea de 4,7% de la inceputul anului. De asemenea, recesiunea va continua si anul urmator. Agravarea declinului economic a afectat veniturile din taxe, a crescut cheltuielile sociale ale guvernului si a crescut necesarul de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar.

FMI a propus mai multe variante pentru acoperirea necesarului sporit de fonduri al Greciei si pentru aducerea nivelului de indatorare la 100%, insa statele din zona euro se opun puternic acestor idei. Cea mai moderata propunere ar fi reducerea dobanzii pe care Grecie trebuie sa o plateasca pentru ajutorul extern. Statul elen ar trebui sa achite dobanzi de peste 39 de miliarde de euro intre 2012 si 2014.

Varianta mai controversata politic prevede ca Banca Centrala Europeana si bancile centrale ale statelor euro sa accepte o reevaluare in scadere cu 30% a obligatiunilor elene pe care le detin, cu valoare nominala de 50 de miliarde de euro. Potrivit unui alt plan, guvernele din zona euro ar putea accepta pierderi pe obligatiunile elene pe care le detin.

FMI este creditorul Greciei cu prioritate la plata si imprumuta bani cu presupunerea ca nu va accepta pierderi.