Coulson, in varsta de 43 de ani, este banuit de "participare la ascultari telefonice ilegale" si coruptie, potrivit unui comunicat al Scotland Yard.

Fostul sef al News of the World s-a prezentat de dimineata la un comisariat din sudul Londrei, iar ulterior a fost retinut.

Devenit in 2010 directorul de comunicare al prim-ministrului Regatului Unit, Andy Coulson a fost nevoit sa demisioneze din functie in ianuarie anul acesta, dupa un prim val de dezvaluiri privind interceptarea ilegala a convorbirilor unor personalitati in anii 2000. Coulson fusese obligat sa se retraga, in 2007, si din functia de redactor-sef al News of the World, dupa ce corespondentul publicatiei acreditat la Casa Regala a fost condamnat la inchisoare.

Arestarea lui Coulson sporeste presiunea exercitata asupra premierului David Cameron, acuzat de opozitie pentru legaturile cu fostul redactor-sef si numirea acestuia din urma in echipa sa. "Decizia de a-l numi a fost a mea si numai a mea si imi asum intreaga responsabilitate", a spus Cameron astazi, cu putin timp inaintea anuntului privind arestarea lui Coulson.

De asemenea, tot astazi, un fost jurnalist al tabloidului britanic News of the World, Clive Goodman, care a fost deja condamnat in 2007 la patru luni de inchisoare in scandalul interceptarilor telefonice practicate ilegal de ziar, a fost arestat, potrivit politiei britanice, informeaza AFP.

Acuzatiile fac referire la politistii informatori platiti de News of the World, in cazul interceptarilor telefonice ilegale.
In 2007, Goodman a fost condamnat la patru luni de inchisoare pentru interceptarea ilegala a mesajelor telefonice ale unor membri ai familiei regale britanice, printre care si ale printului William. In acelasi caz, detectivul Glenn Mulcaire a primit o pedeapsa de sase luni de inchisoare.

James Murdoch, presedintele trustului News International si fiul magnatului media Rupert Murdoch, a anuntat, ieri, ca tabloidul News of the World va fi inchis din cauza scandalului privind interceptarea telefoanelor, care a luat amploare, conform Sky News. Potrivit lui Murdoch, editia finala a controversatului tabloid, ce va aparea duminica aceasta, nu va difuza reclame comerciale, spatiul publicitar fiind donat asociatiilor caritabile.

Parlamentul britanic s-a sesizat miercuri in cazul interceptarilor telefonice realizate de tabloidul News of the World, scandalul avand ramificatii multiple in presa si punandu-l in incurcatura pe premierul David Cameron. Acesta din urma s-a aratat "absolut dezgustat" de ultimele dezvaluiri privind interceptarile tabloidului, remarcand ca au fost vizati "nu doar oameni politici sau vedete, ci si victime ale unor crime sau atentate teroriste".

De ce s-a prabusit un imperiu de 7,6 miliarde de dolari

Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea a cinci jurnalisti, intre care trei de la NOTW, trimiterea la inchisoare a unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat si mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui Cameron, care a fost editor la NOTW.

Se stie ca sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema sau sportive - au avut telefoanele ascultate de jurnalisti.

Potrivit informatiilor recente, interceptarile au vizat si victimele unor cazuri de crima rasunatoare si rudele atentatului soldat cu 52 de morti de la Londra, din 2005. Joi dimineata, cazul a capatat o dimensiune suplimentara, dupa ce Daily Telegraph a anuntat ca rude ale militarilor ucisi in Irak si Afganistan au fost, de asemenea, vizate de astfel de practici.

Citeste si:

Tabloidul britanic News of the World va fi inchis dupa 168 de ani de istorie

Cinci mari greseli pe care le fac publicatiile media