"In cursul campaniei sale, Jean-Claude Juncker s-a declarat pregatit sa raspunda ingrijorarilor Marii Britanii, iar in programul sau se angajeaza sa obtina un acord echitabil" cu tara noastra, a scris seful Guvernului intr-un articol publicat in The Daily Telegraph.

"Daca printr-un acord echitabil putem conveni ca - fiecare in ritmul sau - ne indreptam catre obiective distincte, atunci exista posibilitatea sa lucram impreuna", a adaugat el.

"Eu nu ma opun unei integrari mai pronuntate in zona euro. Cred ca este inevitabila. Este necesar ca membrii zonei euro sa-si adopte deciziile. Insa eu stiu ca britanicii nu vor sa faca parte din ea", a spus el.

David Cameron a esuat vineri sa blocheze nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei, dar intentioneaza sa faca totul pentru a reforma legatura dintre tara sa si Uniunea Europeana. "Sunt pregatit sa avansez si sa continui sa ma lupt pentru a apara interesele Marii Britanii", a mai scris seful Guvernului.

Insa Cameron a respins ideea ca votul pentru Juncker a dat "o lovitura fatala" strategiei sale de a renegocia pozitia Marii Britanii in cadrul Uniunii. "Nu neg ca acest lucru ingreuneaza sarcina. Dar nu este in natura tarii noastre sa abandoneze", a declarat el.

Seful Executivului britanic l-a sunat duminica pe Juncker pentru a-l felicita, salutandu-i angajamentul de a "ajunge la un acord bun pentru Marea Britanie".

In campania pentru alegerea noului presedinte al Comisiei, Cameron a luptat impotriva lui Juncker, subliniind ca este "persoana nepotrivita" sa conduca aceasta institutie, amenintatnd in repetate randuri ca va organiza un referendum pentru scoaterea Regatului din UE.

Germania: Ar fi "absolut inacceptabil" ca Marea Britanie sa paraseasca UE

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, afirma ca ar fi "absolut inacceptabil"ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, relateaza AFP.  Din punct de vedere "istoric, politic, democratic, cultural, Marea Britanie este absolut indispensabila Europei", a declarat penru The Financial Times ministrul conservator, foarte apropiat de cancelarul Angela Merkel.

"Avem in mod clar un consens larg asupra multor probleme economice si de reglementare", a subliniat el.

Eventualitatea unei iesiri din UE a Marii Britanii a devenit mai plauzibila dupa esecul premierului britanic David Cameron de a impiedica nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la conducerea noii Comisii Europene, potrivit unor publicatii britanice si anumitor experti.

Marea Britanie se apropie de iesirea din UE. Daily Mail: "David Cameron este Rooney al Europei". FT: "Schimbare istorica a puterii in cadrul Uniunii, un moment periculos"

Cameron: Desemnarea lui Junker risca sa lase Romania, Bulgaria fara protectie in fata Rusiei