Înţelegerea cu Departamentul Justiţiei, Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) şi Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pe mărfuri (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) nu va avea ca rezultat restricţii asupra afacerilor băncii.

În perioada 2008 - 2016, JPMorgan s-a angajat într-o schemă de manipulare a contractelor futures pe metale preţioase şi titluri de Trezorerie, a anunţat Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pe mărfuri, potrivit Agerpres.

Traderii JPMorgan din New York, Londra şi Singapore plasau ordine pe care nu aveau intenţia să le execute niciodată, pentru a crea falsa impresie că sunt interesaţi să cumpere sau să vândă, ceea ce ducea la majorarea sau la scăderea preţurilor.

În aceeaşi perioadă, traderii de la birourile JPMorgan din London şi New York plasau ordine pentru vânzarea sau cumpărarea de titluri de Trezorerie, cu intenţia de a-i induce în eroare pe alţi traderi.

Aceste practici de manipulare, care au ca obiectiv să creeze iluzia cererii, sau lipsa ei, sunt cunoscute ca "spoofing". JPMorgan nu a reuşit să identifice, să investigheze şi să oprească acest comportament, chiar şi după adoptarea unui nou sistem de supervizare în 2014, a explicat CFTC.

Daniel Pinto, copreşedintele JPMorgan şi directorul general al diviziei de investiţii bancare, a afirmat că banca a investit "resurse considerabile" în sporirea respectării politicilor interne, a sistemelor de supraveghere şi a programelor de pregătire a angajaţilor.