Cabinetul a aprobat cu unanimitate masurile de austeritate, care urmeaza sa fie supuse duminica votului Parlamentului, a precizat agentia semioficiala ANA.

Grecii primisera un ultimatum: 7 zile pentru a face economii de 325 mil. euro

Grecii parca nu mai vad limanul. Tocmai cand credeau ca si-au asigurat un nou ajutor financiar, responsabilii din zona euro le-au dat un bobarnac dureros. "Nu-i de ajuns, mai straduiti-va!", le-a transmis Eurogrupul, care a dat Atenei un ultimatum de o saptamana pentru a realiza economii suplimentare de 325 de milioane de euro. Exigente devenite insuportabile pentru o populatie stapanita de sentimentul ca este singura care face sacrificii.

Dupa negocieri foarte anevoioase, cele trei partide din coalitia de guvernamant de la Atenta au convenit joi asupra unui plan de economii in valoare de peste 3 miliarde de euro.

Masuri precum reducerea pensiilor si a salariului minim si 15.000 de concedieri in sectorul public ar fi permis deblocarea celui de-al doilea pachet de salvare. Aseara insa, lovitura de teatru: "Grecia nu va primi banii pana cand nu implementeaza masurile cerute, pentru ca nu ne mai permitem un sistem in care ni se tot fac promisiuni goale", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.

Confruntate cu lentoarea reformelor din Grecia, tarile din zona euro si-au pierdut rabdarea. Pe langa economii suplimentare, troika a cerut coalitiei la putere din Grecia sa dea garantii in scris privind planul de austeritate.

"Avem de ales intre o umilinta, pentru o tara mandra si cu o istorie remarcabila, si o si mai mare umilinta, care ne paste daca vom ocoli  decizii dificile, riscand costuri sociale ulterioare mult mai mari", a explicat Evangelos Venizelos, ministrul elen de finante.

Ministrul grec de finante a admis ca raspunsul la noile solicitari echivaleaza cu o decizie privind ramanerea in zona euro.

Fapt este ca, zi dupa zi, sporesc resentimentele grecilor fata de Germania, socotita principala responsabila pentru greutatile lor. Un popular realizator tv isi deschide zilnic emisiunea cu formula sarcastica: "Bine ati venit in protectoratul Germaniei". "De ce ar trebui s-o respect pe Merkel?! Ne calca in picioare Constitutia. Cine este ea? Un Hitler feminin? Angela Merkel e un canibal, mananca oameni financiar vorbind, distruge viitorul tinerilor", a sustinut Giorgios Tragas, realizator TV.