Intr-o conferinta sustinuta la Londra, miercuri, alaturi de premierul britanic David Cameron, cancelarul german a spus ca guvernul de la Berlin “a sustinut intotdeauna ramanerea Greciei in zona euro, precum si respectarea intelegerilor dintre Grecia si Troica si dintre Grecia si celelalte state membre.”

“Grecia a facut multe sacrificii. Pentru multi cetateni ai Greciei ultimii ani au fost foarte dificili. Am ajuns departe impreuna”, a mai spus Merkel.

Editia online a publicatiei Spiegel anunta, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Angela Merkel este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austeritate din aceasta tara, stire care a facut inconjurul mapamondului si care a alimentat din nou speculatiile privind o dezintegrare a eurozonei.

"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, citand "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble si-au schimbat opiniile si "considera suportabila o iesire a (Greciei) din zona euro in urma unor progrese realizate dupa summitului crizei in 2012", da asigurari Spiegel Online.

"Riscul contaminarii altor tari este limitat, deoarece Portugalia si Irlanda sunt considerate asanate. Pe de alta parte, MES (mecanismul european de stabilitate) furnizeaza un mecanism de salvare solid, in timp ce Uniunea Bancara asigura securitatea institutiilor de credit", ar fi dezvaluit aceste surse.

Informatia a generat numeroase controverse, atat in Germania, cat si in spatiul european. Contactati de AFP, Angela Merkel si Wolfgang Schäuble nu au dorit sa confirme, dar nici sa dezminta informatiile din Der Spiegel, transmite Mediafax.

"Grecia si-a indeplinit obligatiile in trecut. Guvernul german pleaca de la principiul ca Grecia va continua sa isi indeplineasca obligatiile fata de troica" creditorilor sai (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), a declarat un purtator de cuvant al Guvernului german.