"Comisia Europeana este hotarata sa ajute Ucraina si sa faca tot posibilul pentru ca aceasta tara sa primeasca tot sprijinul necesar pe termen scurt si mediu", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, anuntand reuniunea.

Aceasta intalnire, care se va termina cu o conferinta de presa a presedintelui Comisiei Jose-Manuel Barroso si a lui Iateniuk, va avea loc cu 12 zile inaintea alegerilor prezidentiale din 25 mai din Ucraina, unde situatia este extrem de tensionata in est.

UE a inceput sa aplice planul sau de asistenta financiara de 11 miliarde de euro decis in urma semnarii partii politice a unui Acord de Asociere intre UE si Ucraina la inceputul lui martie.

Bruxelles-ul a aprobat un ajutor financiar de urgenta de un miliard de euro si o reducere puternica a drepturilor vamale, in timp ce Ucraina se confrunta cu importante dificultati economice.

Ahrenkilde Hansen a amintit necesitatea ca Kievul sa angajeze in paralel "reforme politice si economice" pentru a face din Ucraina o tara "democratica, independenta si prospera".

UE reprezinta aproximativ o treime din comertul exterior al Ucrainei. In 2012, valoarea importurilor ucrainene provenind din UE se ridica la 23,8 miliarde de euro, in timp ce cea a exporturilor reprezenta 14,6 miliarde, potrivit UE.

Comisarul european care se ocupa de dosarele economice, Siim Kallas, a declarat luni ca "principalul risc" pentru economia UE vine "clar din tensiunile externe" legate de "criza din Ucraina". In "cel mai prost dintre scenarii, acest lucru va avea un impact asupra cresterii europene", potrivit lui.

Cea mai mare banca din Ucraina inchide sucursalele din estul tarii, din cauza violentelor

Cea mai mare banca din Ucraina, Privatbank, a inchis temporar sucursalele din regiunile Donetk si Lugansk, controlate de separatistii prorusi, intrucat nu mai poate opera tranzactii cu numerar in aceste zone, in care criminalitatea foarte ridicata poate pune in pericol vietile angajatilor.

Privatbank a fost vizata in mod deosebit de atacuri ale separatistilor prorusi, dupa ce miliardarul Igor Kolomoiski, coproprietar al institutiei de credit, a fost numit de executivul de la Kiev ca guvernator al regiunii invecinate Dnipropetrovsk si a anuntat rapid o recompensa de 10.000 de dolari pe capul "sabotorilor" rusi.

Rebelii, care afirma ca vor independenta fata de Kiev, au dat foc sambata unei sucursale a bancii in orasul Mariuopol din regiunea Donetk si au jefuit un camion special care transporta bani saptamana trecuta in Horilvka, scrie Reuters.

"In actuala situatie, nu putem si nu avem dreptul de a cere oamenilor sa mearga la serviciu in regiunile Donetk si Lugansk, unde persoane inarmate patrund in sucursalele bancare si ataca in orase autovehicule pentru transportul de valori", se arata intr-un comunicat al Privatbank.

Clientii isi pot accesa conturile prin intermediul internetului si dispozitivelor mobile, pot folosi in continuare cardurile in magazine si sa opereze tranzactii fara retrageri de numerar la terminale.

"In ultimele 10 zile, 38 de ATM-uri, 24 de sucursale si 11 camioane de colectare de bani au suferit distrugeri de pe urma incendiilor si atacurilor in orasele Donetk si Lugansk", a informat Privatbank, adaugand ca institutia de credit proceseaza tranzactii pentru peste 400.000 de pensii si ajutoare sociale de care beneficiaza mai mult de 220.000 de persoane din ambele regiuni controlate de separatisti.

In Dnipropetrovsk, unde este guvernator Kolomoiski, liderul unei militii regionale a anuntat recompense si pentru armele predate de populatie, variind intre 1.000 si 2.000 de dolari. Regiunea Dnipropetrovsk a ramas linistita in timp ce in Lugansk si Donetk separatistii prorusi au inceput din aprilie sa preia controlul unor teritorii intinse.