Cazeneuve a subliniat asupra "principiului potrivit caruia niciun control al politiei nu poate sa fie efectuat tintind o persoana in functie de nationalitatea reala sau presupusa".

Aceasta nota a creat marti o polemica puternica in Franta. Difuzata in interior, in comisariatul arondismentului al VI-lea, in centrul capitalei, redactata de catre un capitan de politie, nota cere efectivelor, "la instructiunea" ierarhiei, sa "localizeze", "ziua si noaptea", "familii rome care traiesc pe strada si sa le evacueze in mod sistematic". 

Intr-o conferinta de presa, directorul de cabinet al prefectului politiei din Paris, Laurent Nunez, a confirmat existenta acestei note dezvaluite de catre cotidianul Le Parisien marti.

In opinia sa, ea "vizeaza sa transmita instructiuni date efectivelor de politie", deoarece, in acest arondisment sic din centrul Parisului, a fost "semnalata o recrudescenta a familiilor care traiesc pe drumuri publice impreuna cu copii, unii foarte mici"

"Fata de aceasta situatie, noi angajam actiuni", "le propunem solutii de gazduire de urgenta", a declarat functionarul de rang inalt, dand asigurari ca "fortele de ordine actioneaza intr-un cadru legal", fara "stigmatizarea populatiilor vizate". 

"Termenul «a evacua» poate fi pus pe seama unei stangacii", a insistat Nunez. 

Cazul a relansat dezbaterea, in continuare foarte puternica, asupra problemei romilor. 

Ministrul Stéphane Le Foll, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat marti pentru postul de radio RTL ca este necesar "sa cautam sa-i determinam sa se intoarca de unde vin, in Romania sau in Bulgaria", in numele unei "politici care trebuie sa-si pastreze dimensiunea umana" - deviza Guvernului socialist in legatura cu acest subiect. 

O politie "care recenzeaza romii sub pretextul unor «viitoare operatiuni de evacuare si asistenta» nu este o politie a unui stat democratic", si-a exprimat marti furia, intr-un comunicat, asociatia La Voix des Roms. 

Asociatia SOS Racisme s-a declarat "scandalizata", stigmatizand o "violenta suplimentara vizand populatii de romi sau presupuse (ca fiind) rome" si "o lipsa de vointa politica de atacare a acestei urgente sociale". 

Politica franceza de desfiintare cu forta a taberelor de romi, lansata de catre fostul presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy si continuata de catre actualul Guvern al sefului socialist de stat François Hollande, a fost criticata de catre ONG-uri franceze si ONU.  Potrivit unor estimari efectuate de catre stat, coroborate de catre asociatii, in Franta ar fi instalati intre 15.000 si 20.000 de romi, marea majoritate traind in tabere improvizate sau pe strazi.