Economistul german Gerb Habermann incearca sa explice secretele din spatele acestei puteri economice.

“Nu exista nici un dubiu asupra concluziei. Fie ca o sa comparam posibilitatile de afaceri, drepturile civile de care se bucura cetatenii, numarul de laureati ai premiului Nobel sau calitatea academicienilor, artistilor si antreprenorilor, Elvetia se situeaza de fiecare data in primul esalon”, spune Habermann, potrivit Business Insider.

Iata cele mai interesante sapte particularitati din sistemul de guvernare elvetian:

1. Mai mic inseamna mai bine

Fiecare nivel de guvernare sau de administrare devine mai scump pe masura ce se extinde, cel mai inalt nivel fiind si cel mai costisitor. Elvetia este o tara mica, asa ca fiecare departament administrativ este mic si fiabil.

2. Responsabilitatea revine tuturor

Elvetia nu are un sistem birocratic la fel de masiv ca ceilalti vecini ai sai, insa votantii au o putere mult mai mare de decizie. Asta include dreptul de a isi spune parerea, prin vot, cu privire la cheltuielile publice, dar si la alegerea judecatorilor.

3. Totul este descentralizat

Guvernul federal din Elvetia detine controlul asupra unei mici parti din banii proveniti din taxe. Cantoanele (echivalentul judetelor din Romania) si municipalitatea sunt cei care stabilesc sistemul de taxare. Astfel, fiecare parte a tarii se straduieste sa fie cat mai atractiva pentru oameni si mediul de afaceri.

4. Cele mai multe decizii se iau la nivel local

Datorita descentralizarii, deciziile tind sa fie practice si luate in functie de nevoile din zona respectiva, astfel ca cererile locuitorilor ajung mai repede si mai direct la autoritati. De asemenenea, acest lucru limiteaza impactul deciziilor negative.

5. Nu exista meseria de politician

Elvetia nu are politicieni de profesie. Oamenii ocupa aceasta functie pentru un timp, dar lucreaza si in proiecte individuale. Faptul ca nu obisnuiesc sa serveasca prea mult timp un partid sau o clasa politica duce la eliminarea nepotismului, a influentei sau a conflictului de interese.

6. Tara este perfecta pentru depunerile monetare

Faptul ca a ramas neutra si a evitat partizanatul politic i-a permis Elvetiei sa acumuleze un masiv capital financiar si intelectual. Tarile care pun ideologiile mai presus de ideile practice au numai de pierdut.

7. Clasa de mijloc nu este divizata

Cultura Elvetiei nu este definita de etnicitate, limba sau religie, ci de o a atitudine unitara. Elvetia se defineste prin “moderatie, gandire practica, orientare spre afaceri, pragmatism si realism”, sustine Habermann.