Decizia gigantului auto vine pe fondul criticilor internaţionale la adresa operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria şi a temerilor legate de efectele potenţiale asupra imaginii VW, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

"Monitorizăm cu atenţie actuala situaţie şi urmărim cu îngrijorare actualele evoluţii", a precizat oficialul VW.

Luna aceasta, în Jurnalul Oficial al Registrului Comerţului de la Ankara, a fost publicat un anunţ conform căruia Volkswagen şi-a înfiinţat o subsidiară în provincia Manisa. Subsidiara - Volkswagen Turkey Automotive Industry and Trade Inc - se va concentra pe design-ul, producerea şi asamblarea de automobile şi camioane.

Anterior, o serie de surse din apropierea acestui dosar au declarat că noua uzină Volkswagen din Turcia ar urma să coste aproximativ 1,3 miliarde euro şi va putea produce peste 300.000 de unităţi pe an, printre care modelele VW Passat şi Skoda Superb, care vor fi exportate spre Europa de Est.

De asemenea, sursele au precizat că noua uzină va avea aproape 4.000 de angajaţi la Manisa, în apropiere de Izmir, partea de vest a Anatoliei, iar lucrările de construcţie ar putea demara în 2020 pentru ca primele autovehicule să iasă pe poartă în 2022.

Pe lista nemților de la Volkswagen pentru construcția noii fabrici din Europa de Est au fost, în primă fază, și Bulgaria și România. România a fost exclusă de la început, din cauza lipsei infrastructurii, în timp ce vecinii bulgari s-au bătut până în ultima clipă pentru investiția de peste un miliard de euro, pierdută în favoarea Turciei.

Din cauza incursiunii armatei Turciei în nordul Siriei, lira turcească înregistrează în octombrie cea mai slabă evoluţie în rândul monedelor importante, evoluţie cu atât mai negativă cu cât majoritatea monedelor emergente au o tendinţă ascendentă. În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american, în timp ce componenta pentru pieţe emergente a indicelui MSCI a avansat cu 1,3%, scrie News.ro.

Duminică, cancelarul german Angela Merkel a cerut "oprirea imediată a operaţiunii militare" în Siria, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a informat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin. În ciuda intereselor legitime de securitate ale Turciei, operaţiunea ameninţă cu strămutarea unei mari părţi a populaţiei locale, să destabilizeze regiunea şi să reînvie organizaţia extremistă Stat Islamic, a adăugat oficialul.

Şi SUA au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara ''să înceteze imediat ofensiva'' în Siria, a anunţat administraţia americană.

La rândul său, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei.

Până în 2023, grupul Volkswagen vrea să investească peste 11 miliarde de euro în vehicule electrice şi autonome, digitalizare şi servicii de mobilitate.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.