Prin comparatie, economistii sustin ca zona euro, care isi va publica propriile rezultate pentru trimestrul al doilea in luna august, va avea probleme in inregistrarea unor cifre chiar si putin peste limita de stagnare.

Problemele sunt cauzate de masurile de austeritate, somajul record si un sistem bancar bolnav. Intre timp, parlamentul elen a aprobat legea prin care va disponibiliza mii de angajati din sectorul public iar Portugalia face eforturi sa indeplineasca toate conditiile impuse de bailout. Nici Germania nu o duce mai bine si cresterea inceata din China face ca exporturile din zona euro sa fie si ele afectate.

Economia din Regat s-a contractat timp de cinci trimestre consecutiv, incepand din al doilea trimestru din 2008, si intrand apoi din nou in recesiune pentru noua luni, de la sfarsitul lui 2011, pana la inceputul lui 2012, urmand trendul negativ al zonei euro. Revenirea a inceput la finalul anului trecut, cu o crestere de 0,3% in primul trimestru. Activitatea din piata a inceput sa dea semne de miscare, dupa ce pretul ridicat al activelor i-a facut pe consumatori sa inceapa sa isi deschida buzunarelele, in ciuda reducerilor cheltuielilor guvernamentale.

Mai devreme luna aceasta, Fondul Monetar International si-a modificat prognoza de crestere pentru PIB-ul Marii Britanii, marind-o la 0,9% in 2013, in ciuda avertizarilor ca recesiunea din restul zonei euro s-ar putea adanci in perioada urmatoare, mai mult chiar decat se estima initial. Economistii din sectorul privat impartasesc si ei aceasta parere.

Cresterea la nivel de consum va fi subminata de o rata de economisire mai mica”, spune economistul Amit Kara, de la UBS, care prognozeaza o crestere de 1,1% pentru Marea Britanie, in 2013.

Preturile caselor cresc si ele in cel mai rapid ritm inregistrat in ultimii trei ani, ajutate de dobanzile extrem de mici la credite si programele guvernamentale ce incurajeaza bancile sa acorde imprumuturi, usurand situatia celor care vor sa isi cumpere o casa. Nasterea mostenitorului regal si valul de caldura care a lovit tara sunt si ele evenimente responsabile de o crestere a cheltuielilor.

Piata muncii da de asemenea semne de insanatosire. Somajul scade in cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, dar inflatia este in continuare de trei ori mai mare decat cresterile salariale (excluzand bonusurile) si nu exista deocamdata semne de o revenire consistenta pe partea de investitii si exporturi, asa ca unii experti sunt de parere ca aceasta crestere ramane una fragila.

Revenirea Marii Britanii este pana in prezent nesustenabila. Mark Carney (guvernatorul Bancii Angliei) trebuie sa convinga consumatorii sa cheltuie in continuare pana cand recuperarea economica isi va lua un avant considerabil, dar exista si o posibilitate reala ca elanul cheltuielilor sa se domoleasca, inainte ca tranzitia sa apuce pe un fagas mai serios”, avertizeaza Rob Wood, economist sef la Berenberg, Marea Britanie.