”Inițial, ideile președintelui erau mai mult cele ale unui om de afaceri, stiți”, a declarat pentru New York Times Elaine Duke, care era în funcție când uraganul a lovit insula în septembrie 2017, potrivit CNN.

Elaine Duke este ultima dintr-o serie de oficiali americani care au făcut dezvăuiri despre situațiile inconfortabile și uneori chiar șocante în care i-a pus munca alături de Donald Trump.

Ea a declarat că a fost surprinsă, în timpul operațiunilor de salvare după ce uraganul Maria a devastat Puerto Rico, atunci când l-a auzit pe președintele Trump luând în calcul și posibilitatea de a ”cesiona” sau de a ”vinde” insula care se lupta să-ți revină după dezastru.

'Putem externaliza energia electrică? Putem să vindem insula? Știi, sau să cesionăm acest activ?'”, ar fi spus Trump, a declarat Duke în interviu.

”Ideea vânzării insulei Puerto Rico nu a fost însă luată niciodată în serios și nu a fost discutată niciodată, după ce Donald Trump a ridicat această problemă”, precizează The New York Times.

În 2017, insula Puerto Rico a fost devastată de uraganul Maria, care a lăsat în urmă aproape 3.000 de morți, teritoriul având mari probleme cu alimentarea cu energie electrică.

Președintele SUA a atras atunci atenția oficialilor din Puerto Rico în legătură cu gestionarea unor fonduri de miliarde de dolari pe care administrația Trump le aprobase pentru curățarea insulei și pentru reconstrucție, după trecerea uraganului. Trump a acuzat autoritățile locale că au cheltuit o parte din acești bani pentru alte scopuri.

Din această cauză, președintele nu a vrut să aprobe alte sume de bani pentru a ajuta insula și a negat în mod repetat că ar fi fost vina lui pentru dezastrul provocat de furtună. Mai mult, Trump s-a lăudat cu felul în care a gestionat situația generată de uraganul Maria, considerând că a fost ”un succes incredibil și neașteptat”.

Puerto Rico, o insulă din nord-estul Mării Caraibilor cu aproape 4 milioane de locuitori, este teritoriu asociat Statelor Unite. Relațiile politice dintre cele două state sunt încordate de mai mut timp.

Trump a vrut să cumpere Groenlanda

Nu este prima dată când Donald Trump face declarații surprinzătoare în ceea ce privește vânzarea sau achiziționarea unor teritorii. În luna august anul trecut, preşedintele american a discutat în privat cu asistenţi şi consilieri ideea ca Statele Unite să cumpere insula Groenlanda, ca o modalitate de extindere a teritoriului SUA.

Ulterior, Donald Trump şi-a confirmat interesul pentru Groenlanda. "Ideea a apărut şi am spus că, din punct de vedere strategic, ar fi cu siguranţă interesant", a declarat președintele SUA, care a sugerat că aceasta ar putea fi o "tranzacţie imobiliară importantă".

Declarația a tensionat relațiile cu Danemarca, țară de care aparține vastul teritoriu arctic, în subsolul căruia se află stocuri imense de resurse minerale precum uraniu, zinc, aur, dar și pietre prețioase.

În aprilie, Statele Unite au anunțat un pachet de ajutor financiar de peste 12 milioane de dolari pentru Groenlanda, decizie care a fost primită cu reticență de Danemarca, țară de care aparține insula. Totodată, administrația Trump intenționează să deschidă și un consulat în vastul teritoriu arctic, cu o polulație de doar 56.000 de oameni.