Presedintele democrat in exercitiu si fostul guvernator din statul Massachusetts s-au intalnit la ora locala 21.00 (miercuri, 4.00, ora Romaniei), la Universitatea Hofstra, la Hempstead (statul New York, in est) pentru o intalnire in cursul careia vor raspunde unor intrebari din partea unui grup de 82 de alegatori indecisi, un format inaugurat in 1992, care va permite compararea in direct a contactului celor doi candidati cu alegatorii, scrie Mediafax.

Timp de 90 de minute, Barack Obama si Mitt Romney urmeaza sa se deplaseze liber pe o scena circulara inconjurata de tribune in care se vor aseza alegatorii selectati. Ei au avut la dispozitie cate doua minute fiecare pentru a raspunde intrebarilor adresate, dupa care urmeaza un minut de "discutii".

Moderatoarea dezbaterii a fost jurnalista CNN Candy Crowley.

Evenimentul, penultimul dintre confruntarile televizate intre cei doi candidati la presedintie, a fost urmarit de milioane de telespectatori. Prima confruntare, la 3 octombrie, s-a dovedit in avantajul lui Romney, care incepand de atunci a inregistrat o crestere in sondaje, aproape atingand nivelul intentiilor de vot de care se bucura Obama la nivel national.

Presedintele democrat se afla, astfel, sub presiune, dupa ce a fost prea putin activ in fata unui Romney ofensiv in cursul intalnirii de la Denver (Colorado), in urma cu doua saptamani. Unul dintre consilierii sai a promis ca Obama va fi "pasionat si energic".

Obama il acuza pe Romney ca vrea sa ii favorizeze doar pe bogati

Presedintele american l-a acuzat pe adversarul sau republican Mitt Romney ca vrea sa ii favorizeze doar pe cei mai bogati dintre americani.

"Guvernatorul Romney spune ca are un program in cinci puncte. Nu are niciun program in cinci puncte. Programul sau se reduce la un punct: sa se asigure ca cei mai bogati pot sa joace dupa reguli diferite", a declarat Obama.

"Aceasta a fost filozofia sa in domeniul privat, aceasta a fost filozofia sa ca guvernator (al statului Massachussetts) si aceasta a fost filozofia sa in calitate de candidat la presedintie", l-a criticat presedintele pe concurentul sau.

"Puteti sa delocalizati locuri de munca in strainatate si sa obtineti scutiri de impozite pentru aceasta. Puteti sa investiti intr-o firma, sa concediati angajatii acesteia si sa ii lasati fara pensii: este exact filozofia ultimului deceniu, acesta este lucrul care a strangulat familiile din clasa mijlocie", a mai spus Obama.

Schimb de replici dure cu privire la energie

Barack Obama si Mitt Romney s-au infruntat pe un ton foarte vehement cu privire la probleme din domeniul energetic, presedintele democrat in exercitiu acuzandu-l pe adversarul sau republican ca vrea sa lase companiile petroliere sa "scrie politica energetica" a SUA.

Cei doi candidati s-au intrerupt reciproc de aproximativ sase ori, fiecare incercand sa sublinieze asupra conceptiei sale cu privire la acest dosar.

"Nu este adevarat, (domnule) guvernator Romney", i-a replicat Barack Obama, mult mai ofensiv decat in cursul primei dezbateri, la 3 octombrie, la Denver (Colorado, vest), in timp ce Romney ii reprosa ca a blocat exploatarea petroliera pe terenuri publice.

In timp ce amandoi incercau sa preia cuvantul, Romney i-a spus adversarului sau in alegerile prezidentiale de la 6 noiembrie. "Veti avea ocazia intr-un moment" sa va exprimati, i-a spus el presedintelui, provocand o reactie a publicului.

Romney il acuza pe Obama ca ar conduce SUA pe "calea apucata de Grecia"

Candidatul republican la alegerile prezidentiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe presedintele democrat in exercitiu Barack Obama ca ar conduce Statele Unite pe "calea apucata de Grecia", din cauza cresterii datoriei publice.

"Am avut patru ani consecutivi in cursul carora el a spus (...) ca va reduce la jumatate deficitul. in schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie nationala (in valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie nationala de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucata de Grecia", a apreciat Romney, criticandu-l pe Obama, in a doua dezbatere prezidentiala televizata.

Obama a avut o prestatie mai buna decat Mitt Romney

Presedintele Barack Obama a avut o prestatie mai buna decat Mitt Romney in cea de a doua dezbatere televizata, potrivit unui sondaj CNN/ORC efectuat asupra unor persoane care au privit confruntarea de marti seara, relateaza CNN.

Potrivit sondajului, 46 la suta dintre repondenti au declarat ca Obama a castigat dezbaterea, in timp ce 39% au apreciat ca Romney este invingatorul. Sondajul are o marja de eroare de plus sau minus 4,5 la suta.

Obama a dat dovada de mai multa insufletire si angajament decat in timpul primei dezbateri, cand a avut o prestatie considerata mediocra, in urma cu doua saptamani.

A treia si ultima dezbatere prezidentiala televizata, care se va concentra asupra politicii externe, se va desfasura la 22 octombrie in Florida.