Potrivit revistei Newsweek, citata de CNBC, forta intelectuala din spatele monedei virtuale traieste, este sanatos, duce o viata retrasa in California si nu si-a mai folosit numele primit la nastere de patru decenii, scrie Mediafax.

Barbatul de origine japoneza este descris de familie si cunoscuti drept o persoana secretoasa si irascibila si lucreaza pentru companii si armata.

Fratele lui Satoshi, Arthur Nakamoto, a declarat pentru Newsweek ca programatorul este un om de o inteligenta stralucita, care a lucrat la "chestii secrete", dar a folosit un termen vulgar la descrierea personalitatii acestuia.

Revista a pus cap la cap o serie de indicii care au condus la Nakamoto, care duce "o viata modesta" in Temple City, din San Gabriel Valley, la est de Los Angeles.

Potrivit unor zvonuri, Nakamoto ar detine circa 4% din monedele bitcoin aflate in circulatie, care valoreaza sute de milioane de dolari.

Moneda virtuala a devenit tot mai populara in randul persoanelor care nu mai au incredere in banii reali. Controversele din jurul bitcoin s-au amplificat insa din cauza falimentului platoformei de tranzactionare Mt. Gox si a temerilor ca moneda este vulnerabila la furt, fraude si utilizare ilicita.

Mt. Gox a anuntat pe 24 februarie ca a pierdut 750.000 de bitcoin apartinand utilizatorilor si alte 100.000 de monede virtuale aflate in proprietatea sa. Compania a facut cerere de intrare in faliment, la Tokyo, afirmand ca datoriile depasesc activele cu 2,7 miliarde yeni (26,4 milioane dolari).

Bitcoin este tranzactionata joi in jurul valorii de 650 de dolari pe unitate.