Oxfam cere tarilor bogate sa primeasca cel putin 10 % dintre cei 4,8 milioane de refugiati sirieni inregistrati in regiunea care inconjoara tara devastata de razboi.

Pana in prezent, tarile bogate nu au reinstalat decat 67.100 de persoane, adica 1,39 % dintre refugiati, potrivit organizatiei.

Oxfam si-a publicat raportul inainte de conferinta care urmeaza sa aiba loc in 30 martie sub egida ONU la Geneva, in timpul careia tarile participante vor fi rugate sa prevada locuri pentru reinstalarea refugiatilor sirieni.

Marea majoritate a refugiatilor raman in tarile apropiate de Siria, in timp ce conflictul a intrat in al saselea an.

Conferinta ONU, care va fi deschisa de secretarul sau general, Ban Ki-moon, are obiectivul de a face tarile “sa-si imparta responsabilitatea globala” legata de criza refugiatilor, provocata de razboiul in aceasta tara, soldat cu peste 270.000 de morti.

Potrivit Oxfam, doar trei tari bogate - Canada, Germania si Norvegia - au facut mai mult decat trebuiau sa faca, in raport cu situatia lor economica, in materie de primire permanenta a refugiatilor.

Alte cinci tari - Australia, Finlanda, Islanda, Suedia si Noua Zeelanda - s-au angajat sa faca mai mult cu 50% fata de partea care le revine, in timp ce alte 20 de tari examinate de Oxfam au reactionat sub asteptari.

Astfel, Franta s-a angajat pana in prezent sa primeasca 1.000 de refugiati sirieni, adica 4 % dintre cei 26.000 pe care ar fi trebuit in principiu sa-i primeasca.

SUA, care au reinstalat 1.182 de refugiati sirieni si au indicat ca vor mai primi alti 10.000, s-au angajat de fapt sa accepte 7 % dintre cei aproape 171.000 dintre cei considerati a fi cota care le revenea.

Olanda a ajuns, de asemenea, la 7 %, Danemarca - la 15 %, iar Marea Britanie - la 22 %, noteaza Oxfam.

Potrivit directoarei Oxfam, Winnie Byanyima, "tarile cu economie puternica, cu servicii permanente si infrastructuri dezvoltate, pot sa reinstaleze imediat 500.000 de refugiati, daca fac aceasta alegere".

In Liban, un locuitor din cinci este un refugiat sirian, iar in Iordania - unul din zece localnici, a mai subliniat ea.