Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Departementul american al Comerţului, în perioada ianuarie-martie 2020 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual, după un avans de 2,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Este vorba de cea mai importantă contracţie economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracţia din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că această estimare nu reflectă impactul deplin al pandemiei de Covid-19 deoarece multe restricţii au fost introduse abia în luna martie. Între timp, 26 de milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj iar activitatea economică şi încrederea consumatorilor au înregistrat un declin fără precedent. În aceste condiţii, există analiştii care se aşteaptă ca cea mai mare economie a lumii să se contracte cu 30% în perioada aprilie-iunie 2020.

"Economia este în cădere liberă, am putea să vedem ceva mult mai rău decât o gravă recesiune", a avertizat Sung Won Sohn, profesor de economie la Universitatea Loyola Marymount University din Los Angeles. "Este prematur să vorbim de o revenire la acest moment, vom vedea foarte multe falimente ale unor afaceri mici şi mijlocii", a adăugat Sung Won Sohn.

Congresul SUA a aprobat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari iar Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi de asemenea şi-a extins rolul de bancher de ultimă instanţă.

Rezerva Federală menţine dobânda de referinţă aproape de zero

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă aproape de zero şi a avertizat că pandemia cu coronavirus "provoacă un declin semnificativ activităţii economice şi duce la creşterea considerabilă a şomajului".

"Actuala criză din sănătate va afecta semnificativ activitatea economică, numărul de angajaţi şi inflaţia pe termen scurt şi reprezintă riscuri considerabile la adresa perspectivelor economiei pe termen mediu", se arată în comunicatul Fed, care dă asigurări că va continua programele de achiziţii de obligaţiuni "alocând sumele necesare pentru a sprijini funcţionarea corespunzătoare a pieţei".

Oficialii Fed au precizat că se aşteaptă la menţinerea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25% până când vor fi încrezători că economia a depăşit recentele evenimente şi este în grafic pentru a obţine un nivel ridicat al ratei angajării şi o stabilitate a preţurilor.

"Cea mai importantă declaraţie a Fed o reprezintă îngrijorarea faţă de riscurile negative la adresa perspectivelor economiei pe termen mediu, ceea ce sugerează că politica monetară va rămâne relaxată în următorii ani", a apreciat Guy LeBas, de la compania Janney Montgomery Scott din Philadelphia.

Luna trecută, Fed a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia. În următoarele luni, instituţia va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.

Fed s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituţiilor financiare afectate de turbulenţele de pe pieţe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.

Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliardele dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.