“Vom lua decizii dificile, vom reduce taxele, vom face Franța mai atractivă. Vom câștiga cursa”, a explicat Le Maire într-un interviu televizat.

De când Marea Britanie a votat, anul trecut, pentru ieșirea din UE, Franța a intrat în competiție cu Germania și Irlanda pentru a atrage cât mai mult din industria financiară care va pleca din Londra. Dar legislația strictă a muncii, precum și taxele mari și schimbătoare au tras Franța în jos.

În consecință, cele mai multe dintre companiile care părăsesc Canary Wharf au ales Frankfurtul pentu relocare, in defavoarea Parisului.

Le Maire a anunțat, luna trecută, că va micșora taxele pe tranzacțiile financiare, ceea ce va determina bancile sa aleagă Parisul pentru perațiunile din UE.

Președintele Emmanuel Macron a pledat, de asemenea, pentru o tăiere a taxei pe afaceri la 25%, de la 33% cât este în prezent, până la finele anului 2022. Guvernul majorează, totodată, finanțarea pentru înființarea mai multor școli bilingve, care să-i ajute pe expați să înțeleagă mai bine viața și cultura franceze.

Neymar, deschizătorul de drumuri

Astfel, Parisul speră să obțină cel puțin 20.000 de joburi din Marea Britanie, ca urmare a relocării companiilor care vor să-și mute sediile centrale într-o țară UE, după Brexit. Capitala Franței candidează, totodată, și pentru a găzdui Autoritatea Bancară Europeană, care își va muta sediul după ieșirea Regatului din blocul comunitar.

Gigantul bancar HSBC a anunțat deja că va reloca până la 1.000 de traderi in capitala franceză, în timp ce alte bănci, între care și Standard Chartered și Nomura Holdings au ales Frankfurt. Deutsche Bank se pregătește, de asemenea, să mute o mare parte din operațiunile de trading și de investiții de la Londra în orașul natal Frankfurt.

În clasamentul celor mai mari centre financiare ale lumii, realizat de Z/Yen Group Ltd., Parisul ocupa locul 29, peste Casablanca, dar in urma orașului german Munchen. Londra se află pe primul loc, urmată de New York și Singapore.

Bancile și investitorii ar trebui să realizeze că Franța se schimbă”, a spus Le Maire, citându-l pe fotbalistul brazilian Neymar, care a semnat săptămâna trecută cu Paris Saint Germain. “Mâine, Franța va fi locul în care toată lumea va vrea să fie. Nu numai domnul Neymar, dar și toți investitorii”, a adăugat ministrul francez.