Aceasta noua povara a scos in strada mii de oameni in ambele tari, iar urmatoarele saptamani se anunta pline de greve si manifestatii. 

Mii de oameni s-au strans in fata sediului parlamentului din Lisabona, pentru a-si striga disperarea. Pentru anul viitor, guvernantii au dat unda verde unui buget de austeritate, care include cresteri de taxe si impozite, dar si taierea ajutoarelor sociale.  

Scene similare s-au derulat si in inima Atenei. Asta dupa ce executivul lui Antonis Samaras a anuntat ca la anul vrea sa faca economii de aproape 14 miliarde de euro. Pentru asta, va trebui sa taie pensiile si salariile, sa creasca taxele si sa mareasca varsta de pensionare. Ajunsi la limita rabdarii, grecii pregatesc noi greve si proteste. 

Guvernul elen spera ca noile masuri de austeritate ii vor indupleca pe reprezentantii creditorilor internationali si Grecia va primi in continuare sprjin financiar extern, fara de care risca sa intre in faliment, in doua saptamani.  

In sudul Italiei, muncitorii nemultumiti au iesit si ei pe strazi, cerand locuri de munca.

"Situatia este din ce in ce mai rea si nu exista niciun semn ca se va imbunatati ceva in tarile afectate, ba dimpotriva",a declarant Fabian Zuleeg, economist sef EPC. 

Ingrijorarile sunt intemeiate, daca ne gandim ca rata somajului din zona euro a crescut luna trecuta pana la nivelul record de 11,6 procente.