Ministrii de Finante din zona euro au afirmat intr-o teleconferinta ca furnizarea urmatoarei transe de ajutor de 31 miliarde de euro, care ar trebui sa aiba loc in noiembrie, depinde de noi eforturi din partea Atenei pentru reducerea deficitului bugetar si noi reforme in economie.

"Am cerut autoritatilor elene sa rezolve problemele care au mai ramas si sa finalizeze negocierile", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care conduce Eurogroup, dupa doua ore si jumatate de discutii.

Obiectivul este ca decizia privind programul de ajutor pentru Grecia sa fie luata conform caledarului stabilit, la o reuniune din 12 noiembrie a ministrilor de Finante, a aratat Juncker.

Un esec in salvarea Greciei ar putea pune in pericol eforturile europene de rezolvare a crizei datoriilor, care s-a extins in Irlanda, Portugalia, Spania si Cipru.

Guvernul elen condus de premierul Antonis Samaras vrea prelungirea cu doi ani, pana in 2016, a termenului de reducere a daficitului bugetar, ceea ce ar necesita fonduri suplimentare, pe langa imprumuturile de 240 de miliarde de euro obtinute de Grecia din 2010.

Totodata, partidul Stanga Democrata din coalitia guvernamentala elena respinge cererea creditorilor de reformare a legislatiei muncii.