Intentia a fost anuntata recent, la o intalnire a ministrilor de finante si a guvernatorilor de banci centrale, desfasurata in Muntenegru.

Desi nu are acordul Bancii Centrale Europene, Kosovo foloseste moneda unica europeana fara a face parte din zona euro si nici macar din UE, acesta fiind doar unul dintre statele in care autoritatile de la Bruxelles tolereza aceasta situatie.

Noua moneda a statului Kosovo s-ar putea numi “dardan”, dar nu exista inca informatii certe in acest sens. O alta idee ar fi adoptarea lekului, moneda nationala albaneza, dar analistii economici sunt sceptici in aceasta privinta, mai scrie ziarul austriac.

Kosovo si-a proclamat independenta in februarie 2008, la 10 ani de la razboiul din 1998-1999, in urma caruia provincia s-a rupt de fosta Iugoslavie, timp in care a fost administrata de o misiune speciala a ONU.

La inceput, Kosovo a folosit ca moneda nationala dinarul iugoslav, apoi marca germana. Dupa introducerea monedei unice europene, in 2002, Kosovo a adoptat euro, odata cu Germania, fara a avea acordul autoritatilor de la Bruxelles.

Alte state in care se foloseste euro fara a face parte din zona euro sunt: Muntenegru, Principatul Monaco, Republica Andorra, San Marino, Vaticanul si o serie de insule de pe coasta Canadei si din Oceanul Indian, care apartin de Franta.

Citeste si:

Cum iti controlezi banca direct de pe smarphone. Intra aici sa vezi ce poti sa faci cu aplicatia Mobile B@nking