Janet Yellen a fost aleasa la conducerea FED cu 56 de voturi pentru si 26 impotriva. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizarii sale, criticand politica ultra-acomodanta a FED, sustinuta de Janet Yellen.

Ea a fost candidata favorita a numerosi economisti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, si a aripii stangi a partidului democrat, care s-a mobilizat in aceasta toamna impotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul sau consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor sai, Summers a ramas asociat valului de dereglementare financiara din anii 2000, pe cand era secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen este vicepresedinta FED incepand din 2010. Ea ii va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit in 2005 de republicanul George W. Bush si reconfirmat in 2009 de Barack Obama. Mandatul dureaza patru ani. Ea va avea sarcina de a inaspri politica monetara americana, reducand gradual injectiile de lichiditati ale FED.

Yellen a pledat in favoarea mentinerii sprijinului FED pentru economie in contextul in care reluarea economica raminea fragila, iar rata somajului ridicata (7% in noiembrie).

Rezerva Federala a anuntat in decembrie ca ar putea creste rata cheie, mentinuta aproape de zero din 2008, din moment ce rata somajului va scadea la 6,5%.

"Declaratiile lui Yellen arata ca ea este pentru ca inflatia sa depaseasca rata tinta de 2%", a declarat republicanul Charles Grassley. "Avem nevoie de cineva care sa se focalizeze pe un dolar puternic si o inflatie scazuta", a adaugat el, inainte de a vota impotriva.