Cotatiile futures la aur au scazut joi cu 3,4% si au inchis la cel mai redus nivel din august 2010. 

Vineri, pretul aurului a revenit in urcare usoara pe piata spot, recuperand 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. 

Analistii Goldman Sachs considera ca declinul aurului nu a luat sfarsit, iar metalul pretios va inregistra cea mai abrupta scadere anuala din ultimii 32 de ani.  Banca americana estimeza ca aurul va cobori anul viitor la 1.050 dolari pe uncie. 

Aurul traverseaza primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzand din increderea in capacitatea metalului pretios de a-si conserva valoarea pe termen lung. 

Rezerva Federala a SUA a anuntat miercuri seara ca va reduce incepand din luna ianuarie achizitiile de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au inchis miercuri la maxime istorice. 

CNBC: Decizia Fed de a reduce achizitiile de obligatiuni ar putea fi un nou cui in cosciugul aurului

Fondurile de investitii in aur au pierdut in acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.  Pretul aurului a crescut cu 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe masura ce activele Rezervei Federale au crescut de la sub 1.000 miliarde de dolari la peste 3.000 de miliarde, odata cu programele de relaxare cantitativa adoptate pentru a sprijini cresterea economica. 

Aurul a atins un record istoric in septembrie 2011, de 1.923,7 dolari pe uncie, dupa care a pierdut aproape 40% din valoare.