"Italia se confrunta cu un risc care ar putea fi fatal, care depinde de un da sau un nu. Va invit sa dati un exemplu de coeziune", le-a spus el senatorilor.

Fitch Ratings avertiza, luni, ca riscul prabusirii Guvernului de coalitie al Italiei pune in pericol tintele bugetare pe termen scurt si mediu si ratingul BBB+.

Partidul fostului premier Silvio Berlusconi a anuntat sambata ca toti cei cinci ministri ai formatiunii politice vor demisiona din Guvernul condus de premierul Enrico Letta.

Potrivit Fitch, incertitudinile prelungite legate de politicile economice si fiscale, increderea tot mai redusa ca raportul dintre datoria publica si PIB va scadea in 2014 si incapacitatea de a respecta prevederea constitutionala a unui buget echilibrat pot avea un impact asupra ratingului BBB+, cu perspectiva negativa.

Continuarea turbulentelor politice din Italia ar putea pune sub semnul intrebarii si capacitatea Uniunii Europene si a Bancii Centrale Europene (BCE) de a oferi sprijin Italiei prin intermediul fondului de salvare din zona euro si a programului BCE de achizitii de obligatiuni.

Berlusconi, care risca sa fie exclus din Senat, dupa condamnarea sa la inchisoare pentru frauda fiscala, a provocat o crestere a tensiunilor in ultimele zile. Mai multi parlamentari din cadrul partidului sau, Poporul Libertatii (PdL, centru-dreapta), au semnat saptamana trecuta o scrisoare de demisie, dar fara sa o si predea. Sambata, la indemnul lui Berlusconi, cei cinci ministri din cadrul PdL si-au anuntat demisia.