"Din cauza unor probleme importante in alimentarea cu energie a Ucrainei, am decis sa dam curs cererii autoritatilor ucrainene si sa ajutam Ucraina furnizandu-i electricitate in conditii preferentiale", a declarat vicepremierul rus Dmitri Kozak, intr-un interviu difuzat sambata de postul de televiziune Rossia 24, transmite Mediafax.

Rusia va livra electricitate Ucrainei la tarife aplicate pe piata interna rusa, cu mult mai mici decat cele in vigoare pe teritoriul ucrainean, a declarat el. 

"In total, suntem pregatiti sa furnizam Ucrainei pana la un milion de tone de carbune pe luna, pentru a solutiona problemele in domeniul energetic", a anuntat Kozak. 

El si-a exprimat speranta ca acest lucru va ajuta la garantarea stabilitatii alimentarii cu energie electrica a Peninsulei ucrainene Crimeea, cu populatie majoritar rusofona, anexata in martie de catre Rusia si care a fost afectata, in ultima perioada, de intreruperi importante a alimentarii cu electricitate, ordonate de catre Kiev. 

"Avand in vedere situatia critica in privinta alimentarii cu energie" a Ucrainei, presedintele rus Vladimir Putin a "decis ca aceste livrari sa inceapa in pofida absentei platii in avans", de obicei obligatorie, a precizat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului, citat de agentai oficiala Tass. 

Aceasta decizie face parte din "vointa politica a presedintelui Putin de a oferi o sustinere reala ucrainenilor, mai ales odata cu apropierea Anului Nou", a adaugat el.

Crimeea a fost privata miercuri de energie electrica timp de mai multe ore, dupa ce Ucraina a intrerupt fara sa anunte livrarile catre peninsula. 

Potrivit premierului ucrainean Arseni Iateniuk, Ucraina, care nu are suficiente gaze naturale rusesti si carbune din estul tarii, abia reuseste sa-si acopere nevoile de electricitate, de unde si intreruperile de curent in mai multe regiuni, inclusiv cele aflate sub controlul Moscovei. 

Rusia, care a oprit livrarile de carbune catre Ucraina in noiembrie, a acceptat sa le reia la inceputul lui decembrie doar cu conditia ca Kievul sa continue sa asigure aprovizionarea Crimeei.