"Georgia încarnează azi un paradox", pentru că vrea "să adere la UE într-un moment în care alţii aspiră să iasă din ea", a spus Zurabişvili, invitată la "Întâlnirea oamenilor de afaceri din Franţa" (REF), organizată de Medef (reţea a întreprinzătorilor francezi).

"De altfel, suntem gata să luăm locul" (celor care ies din UE), a glumit şefa statului georgian, în faţa unui auditoriu format din oameni de afaceri dar şi din responsabili politici europeni, printre care secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay.

Potrivit lui Salome Zurabişvili, "80% din populaţia georgiană susţine, de aproape 15 ani şi fără discontinuitate, aderarea la UE", scie Agerpres.

"Aspiraţia europeană a Georgiei nu a fost niciodată atât de puternică", a insistat Salome Zurabişvili, făcând un omagiu vibrant UE, pe care a descris-o drept "un spaţiu al dreptului, măsurii, principiilor".

Preşedinta georgiană, aflată la conducerea acestei foste republici sovietice din Caucaz din 2018, a declarat cu toate acestea că are o abordare "realistă" în cea ce priveşte aderarea ţării sale la UE, estimând că acest proces va fi lung. "Astăzi este clar că opiniile europene nu sunt gata pentru o extindere imediată (...). Însă Georgia, pentru că vrea reuşita UE, a dat deja dovadă de răbdare", a insistat ea.

Şefa statului georgian, născută în Franţa într-o familie de emigranţi georgieni şi fostă diplomată franceză, i-a îndemnat totodată pe responsabilii europeni să facă gesturi de deschidere spre ţara sa. "Această răbdare nu poate fi statică. UE trebuie să continue să ofere georgienilor o mişcare spre mai multă Europă", a declarat Zurabişvili, aplaudată timp îndelungat de participanţi.

Georgia, devenită independentă în aprilie 1991, este una dintre puţinele foste republici sovietice care au cunoscut o tranziţie democratică reuşită. Ea beneficiază de un acces preferenţial la piaţa europeană şi este membră a Consiliului Europei din 1999.