Salvini a declarat marţi seara, la o emisiune la televiziune, că a fost informat că în cutiile de valori din Italia sunt păstrate active care valorează sute de miliarde de euro, potrivit News.ro.

Bani care sunt în mare parte ascunşi”, a spus Salvini, sugerând că aceste cutii de depozite sunt un mijloc de a ascunde venituri şi active de autorităţile fiscale.

Cei care vor declara în mod voluntar activele păstrate în cutii de depozite vor fi taxaţi cu un impozit scăzut, de circa 15%.

Italia ar trebui să prezinte o traiectorie fiscală credibilă pentru anul acesta şi anul viitor, dacă vrea să evite o procedură disciplinară din cauza datoriei sale publice ridicate, a declarat, miercuri, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

UE a declanșat un război împotriva Italiei

Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice. Statele membre UE au la dispoziţie 15 zile pentru a se pronunţa asupra analizei Executivului comunitar.

"Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că vom aplica aceste reguli dacă criteriile nu sunt îndeplinite. În concluzie, mingea este în terenul Italiei. Trebuie să vedem o traiectorie credibilă pentru 2019 şi 2020. Suntem gata să luăm în calcul orice nou element prezentat de Italia, dar să nu pierdem timpul", a declarat Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.

După ce va primi undă verde din partea statelor UE, Comisia va decide dacă va recomanda în mod oficial demararea procedurii disciplinare, care ar putea duce la sancţiuni financiare împotriva Romei, împreună cu recomandări pentru autorităţile de la Roma pentru a-şi corecta traiectoria bugetară.

Decizia finală cu privire la demararea unei proceduri va fi luată de miniştrii de Finanţe din UE, cel mai probabil la reuniunea lor din 8-9 iulie.