Într-un comunicat, operatorul bursei de la Istanbul a anunţat că băncile Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Merrill Lynch International, Barclays Bank Plc, Credit Suisse Group AG şi Wood & Co. nu mai au voie să efectueze operaţiuni de tip short-selling (vânzare în lipsă) cu acţiuni turceşti timp de trei luni.

Acest anunţ vine la mai puţin de o săptămână după ce Autoritatea de Reglementare a Pieţelor de Capital din Turcia a eliminat o interdicţie privind vânzarea în lipsă a acţiunilor celor mai mari companii turceşti listate la bursă, relaxând o restricţie introdusă în luna octombrie 2019 pentru a proteja pieţele de capital locale de volatilitate, potrivit Agerpres.

De asemenea, luna trecută, firma de clasificare a indicilor bursieri MSCI Inc. a avertizat că ar putea demara o consultare pentru a reclasifica MSCI Turkey Index la statutul de piaţă de frontieră în lunile următoare, "dacă nivelul de accesibilitate, deja deteriorat, al pieţei de acţiuni din Turcia se va înrăutăţi".

Investitorii avertizează că o astfel de reclasificare ar putea conduce la ieşiri semnificative de fonduri şi la deteriorarea reputaţiei Turciei. Autorităţile de la Ankara i-au penalizat deja pe investitorii străini după ce le-au limitat drastic accesul la lira turcească şi le-au făcut mai dificilă tranzacţionarea de active turceşti. La începutul acestui an, autoritatea de reglementare bancară din Turcia a interzis, pentru o scurtă perioadă, băncilor Citigroup, BNP Paribas şi UBS să mai facă tranzacţii cu lire.

Această abordare nu a făcut decât să accelereze ieşirile de capital, investitorii străini reducându-şi ponderea pe piaţa obligaţiunilor în lire până la un minim istoric de sub 5%. În ultimele 12 luni, investitorii străini au retras 4,4 miliarde dolari de pe piaţa de acţiuni din Turcia, cel mai mare exod de după 2015.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

Vânzarea în lipsă (short selling) este o practică perfect legală, dar foarte riscantă, fiind acuzată că provoacă căderea celor mai fragile acţiuni şi că agravează instabilitatea pe pieţele financiare. Vânzarea în lipsă a fost interzisă în mai multe ţări în timpul crizei financiare din 2008 - 2009.