Randamentul obligatiunilor Turciei pe termen de doi ani a scazut cu 0,19 puncte procentuale, cel mai mult din ianuarie, la 6,86%, minimul ultimilor sapte ani, scrie Mediafax.

Imbunatatirea ratingului "reflecta reducerea riscurilor macro-financiare, economia evoluand catre o aterizare lina. Economia Turciei este pe cale sa revina la o crestere sustenabila", a declarat Ed Parker, director general la Fitch.

Guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan a redus datoria publica de la 74% din PIB in 2004 la 39% din PIB anul trecut.

"In sfarsit Fitch a facut un pas curajos, care ar putea fi un exemplu bun pentru alte agentii de rating", a declarat Tevfik Aksoy, economist sef la Morgan Stanley pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

FMI a anticipat in iunie ca economia Turciei se indreapta spre o aterizare lina, dupa un avans de 9,2% in 2010 si 8,5% anul trecut. Guvernul a redus deficitul bugetar de la 11,9% in 2001 la 1,3% in 2011.

Moody’s a urcat in iunie ratingul Turciei la nivelul Ba1, aflat cu o treapta sub nivelul investment grade, mentionand imbunatatirea semnificativa a situatiei finantelor publice si a politicilor guvernamentale.

Standard & Poor’s a inrautatit in luna mai perspectiva ratingului Turciei de la pozitiva la stabila si a mentinut calificativul la nivelul BB, cu doua trepte sub investment grade. Erdogan a afirmat atunci ca decizia, "stranie", nu reflecta realitatea economica.