"Am dori sa aducem aurul in sistemul financiar. Aceasta initiativa ar putea deveni un bun instrument de a incuraja populatia sa economiseasca", a declarat directorul general adjunct al Isbank, Erdal Acar, intr-o conferinta la Istanbul. 

Compania Istanbul Gold Refinery estimeaza ca populatia din Turcia "tine la saltea" aproximativ 5.000 tone de aur, evaluate la 300 miliarde de dolari, reprezentand 37% din PIB. 

Bancile din Turcia si-au diversificat in acest an serviciile pentru a incuraja populatia sa aduca aurul in sistem, pentru a incuraja depozitele de economii. 

Isbank incurajeaza populatia sa-si aduca aurul la magazinele Gulaylar, unde vor putea deschide conturi de economii alimentate cu contravaloarea bijuteriilor, stabilita de expertii companiei. 

Rezervele de aur ale bancilor turcesti au crescut cu 23% in prima jumatate a acestui an, la 179 tone.

Aurul se tranzactioneaza joi pe pietele internationale la 1.783,45 dolari pe uncie, in urcare cu 0,3%. Traderii speculeaza ca masurile de stimulare a economiei, introduse recent de bancile centrale, vor creste cererea pentru metale pretioase, ca solutie pentru protejarea averilor de inflatie.