Angela Merkel a evocat posibilitatea extinderii listei cu oficialii ucraineni prorusi vizati de sanctiuni europene. "In afara de aceasta, nici o noua sanctiune economica nu este prevazuta pentru moment", a afirmat cancelarul german, intr-o conferinta de presa, la Berlin.

"Sanctiunile nu reprezinta un scop in sine, ci un instrument si se afla in continuare pe masa", a declarat, anterior, la Berlin, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, dupa intrevederea cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

"Vom avea luni o reuniune ministeriala la Bruxelles. Discutiile vor viza oportunitatea extinderii sanctiunilor, dar, in special, cum sa sustinem Ucraina in aceste momente dificile", a afirmat Mogherini.

"Cea mai mare provocare nu este doar cum sa reactionam la situatia din teren, care nu se imbunatateste, dar si cum sa transformam Ucraina intr-o poveste de succes, sa aratam ca alegerea parcursului european aduce rezultate bune pentru tara si pentru oameni", adaugat sefa diplomatiei europene.

Cinci militari ucrainei si-au pierdut viata in ultimele 24 de ore in estul separatist, ridicand la 1.052 de morti numarul victimelor inregistrate in total in randul armatei ucrainene de la inceperea confruntarilor, in aprilie, a anuntat marti purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

Situatia din estul Ucrainei s-a deteriorat dupa organizarea alegerilor in regiunile separatiste, la 2 noiembrie, care au fragilizat procesul de pace lansat in septembrie.

In ultimele zile, importante convoaie cu armament greu, inclusiv tancuri si camioane, au fost observate de jurnalistii AFP indreptandu-se spre regiune.

Prezenta convoaielor, confirmata de observatorii OSCE aflati in regiune pentru a monitoriza aplicarea acordului de incetare a focului din 5 septembrie, provoaca temeri cu privire la riscul reizbucnirii unui razboi total in regiune.

La 3 noiembrie, dupa scrutinul castigat de rebelii prorusi in estul Ucrainei, Guvernul german a cerut autoritatilor ruse sa respecte "integritatea teritoriala a Ucrainei", fara sa excluda noi sanctiuni europene impotriva Moscovei.