Google a raportat anul trecut venituri de peste 4 miliarde de dolari in Marea Britanie, unde a platit taxe de numai 10 milioane de dolari, iar autoritatile fiscale, parlamentari si concurenti ai companiei in Europa considera ca este incorect, relateaza New York Times, citat de Mediafax.

"De ce manipulati conturile astfel incat sa nu platiti taxe pe profit in Marea Britanie?", i-a intrebat Margaret Hodge, membru in Parlamentul britanic, pe reprezentanti ai Google, Amazon si Starbucks, intr-o audiere care a avut loc saptamana trecuta.

In Franta, fiscul a mers mai departe. Amazon a fost informata ca are de platit taxe si penalitati legate de "impartirea veniturilor intre jurisdictii straine" in perioada 2006-2010. Si alte companii, intre care Google, se afla in vizorul autoritatilor franceze.

"Chiar daca Internetul este o zona a libertatii, nu trebuie sa fie una in afara legii. Regulile fiscale trebuie sa poata fi aplicate si acestor activitati", a declarat Najat Vallaud-Belkacem, purtator de cuvant al guvernului francez.

Google, Amazon, Starbucks si alte companii aflate in atentia autoritatilor fiscale sustin ca nu fac nimic incorect. Ele folosesc strategii complexe de contabilitate pentru a exploata diferentele nationale intre nivelurile de impozitare, care variaza intre sub 10% si peste 30%.

Google, de exemplu, inregistreaza majoritatea veniturilor internationale la sediul central din Irlanda, unde impozitul pe profit este de 12,5%. In Europa, clientii care cumpara publicitate, principala sursa de venit a Google, semneaza contracte cu subsidiara companiei din Irlanda, mai degraba decat cu filialele locale.

In final, Google plateste in Irlanda taxe care reprezinta o fractiune din miliardele de euro rulate prin biroul din Dublin, pentru ca foloseste o serie de metode, inclusiv plata de redevente catre o divizie din Bermude.

Astfel, Google a raportat Comisiei pentru bursa si valori mobiliare din SUA vanzari de peste 4 miliarde de dolari in Marea Britanie anul trecut. In Marea Britanie a raportat insa venituri de numai 396 milioane de lire sterline (629 milioane dolari). Google a declarat un profit de 31 milioane de lire sterline in Marea Britanie, rezultand un impozit de 6 milioane de lire.

"Platim taxele pe care trebuie sa le platim in fiecare tara in care operam", a declarat Matt Brittin, vicepresedinte al Google pentru Europa de Nord si Centrala, la audierea din Parlamentul britanic.

Andrew Cecil, director pentru politici publice in Europa al Amazon, a confirmat ca grupul a primit o nota de plata de 252 de milioane de dolari din partea fiscului francez. El a spus ca Amazon contesta solicitarea.

Amazon, cu sediul central din Europa in Luxemburg, o alta tara cu fiscalitate redusa, a raportat pentru anul trecut venituri de 9,1 miliarde de euro in regiune. Profitul net a fost de 20 de milioane de euro, iar impozitul platit de 8 milioane de euro, a spus Cecil.

Presa franceza a relatat ca autoritatile fiscale din aceasta tara vor sa obtina taxe restante si penalitati de la Google in valoare de 1,7 miliarde de euro.